vina i mali zalogaji

Petkom dame biraju...istarska vina i tartufe

Julio Frangen
15.11.2023.
u 07:00

Vinske radionice na kojima (ženske) gošće kušaju učeći i uče kušajući, uvijek pitaju ono što ih zanima, same donesu nešto za jelo, pomognu kuhati, izmjenjuju recepte. I osjećaju se svi kao – doma

Nije više tajna da se jednom mjesečno petkom na zagrebačkom Kaptolu održavaju profinjene, elegantne vinske radionice samo za - dame. Petak je taj dan opuštanja jer, složit ćete se, čaša vina je upravo ono što nam treba nakon napornog radnog tjedna. A kada se s vinom usklade mala, pomno smišljena jela, vrlo često takvo druženje preraste u tematske razgovore o hrani, o posebnim namirnicama, sparivanju, začinima, detaljima. Ti spontani ženski razgovori potaknuli su Anitu Vukušić Crevar, diplomiranu kineziologinju, svestranu mamu dvoje djece i autoricu ovog teksta da pokrene vinske radionice “Petkom dame biraju” u njezinu prostoru u Kaptol centru, gdje su “mali ženski razgovori” već iznjedrili neka nova prijateljstva, ali i neke nove projekte. Prvo smo proljetos na prvu radionicu pozvale (samo) prijateljice, isprobale našu zamisao među poznatima i shvatile da imamo – jedinstveni kreativan koncept vinskih radionica gdje gošće kušaju učeći i uče kušajući, uvijek pitaju ono što ih zanima, same donesu nešto za jelo, pomognu kuhati, izmjenjuju recepte. I osjećamo se svi kao – doma!

Ideja je zapravo krenula 2014. godine mojim projektom “Abeceda finih zalogaja” …Sljubiti vina i hranu je znanost i prava umjetnost u kojoj postoje striktna, ali i “labavija” pravila, a ako vas tema zanima, dobro je pratiti i nove trendove, čitati, istraživati, eksperimentirati.

Foto: Lily Budiša

Sve je počelo još 2014.

Moj su odabir najvećim dijelom francuski i talijanski portali i blogovi sommeliera jer su mi te teme bliske od doba studira-
nja dvaju najljepših (i najukusnijih!) svjetskih jezika – francuskog i talijanskog, koje sam i diplomirala. Tako sam te 2014. došla na ideju spojiti svoju profesiju – riječi i jezik – s vinskim temama, svela sam ih pod zajednički naziv(nik) “Abeceda finih
zalogaja”. Igrom slova i riječi, spajala sam žlahtinu i žgance, terane i tartufe, sauvignon i sireve, pjenušce i paštete, pizzu i
pjenušac… a poslije prešla na sortne radionice, uvijek praćene zalogajima koji nadopunjuju ili ističu vino. Tako smo spojile vino i hranu i proljetos, a nakon prvih proljetnih radionica s temama ružičastih, pjenušavih i ljetnih vina, ušetale smo u jesen sa željom za detaljnijim upoznavanjem naše najzapadnije vinske podregije – Istre. S mediteranskom klimom i različitim vrstama zemlje – crnom, crvenom, sivom i bijelom, ona je doista jedinstvena u svijetu i daje nam vina naglašenih sortnih aroma, s tri najpoznatije izvorne sorte – malvazijom istarskom, muškatom momjanskim i teranom. Za ovo damsko druženje odabrala sam vinare koji su zacrtali put izvrsnosti istarskih vina još prije tridesetak godina i – dan-danas kroče sigurnim korakom pokazujući pravi smjer mlađim naraštajima, stalno podižući kvalitetu svojih vina.

Foto: Lily Budiša

Nije Istra “Terra Magica” samo zbog svojih prirodnih ljepota nego i zbog divnih, vrijednih i požrtvovnih ljudi koji nam svojim proizvodima nude i okus magične ljepote. U buteljama su svoju viziju Istre pokazale vinarije Misal pjenušava vina, Cuj, Matošević, Degrassi, Kabola, Coronica, Roxanich, Kozlović. Uz istarska vina najbolje idu istarski zalogaji – njih smo pripremile od vrhunskih proizvoda Natura Tartufi – Pietro & Pietro (od čipsa, sireva, salama, preko kuglica od sira, tagliatella s tartufima, do čokolade s tartufima). Naša domaćica Anita je osobno pripremala hranu, pomagala joj je prijateljica Željka Gabričević Crevar, a Lily Budiša nas je diskretno “lovila” u pokretima, osmijesima i zadivljenosti vinima u originalne “storije” za društvene mreže… Večer je započela pjenušavom malvazijom, Šinjorinom Sec Vinarije Misal Peršurić, uz čips od jabuka i sir brie, prema prijedlogu Ane Peršurić Palčić, koja sa sestrom Katarinom, nakon smrti oca, dr. sc. Đordana Peršurića, vodi vinariju. Svježa, lagana, vesela pjenušava malvazija bila je obećavajući početak večeri. Dvije mlade malvazije iz 2022. sljubljene su uz kuglice od sira s tartufima, prema receptu Daniele Puh, vlasnice Natura Tartufi “Pietro&Pietro”. Matoševićeva malvazija Alba 2022. svježe je elegantno vino s aromom bijeloga cvijeća i citrusa, mineralno, lagano i pitko. Malvazija Cuj kompleksni je spoj triju malvazija s različitih tipova zemlje (crvene, bijele i crne) i raznih položaja (Sv. Lucija, Vela Boška, Bomarchese) koji je stvorio cvjetno-voćnu malvaziju, harmoničnoga okusa, duge trajnosti na nepcu. Degrassi Terre Bianche Cuvée bijeli 2018. vino je koje priča priču o vinaru vizionaru Morenu Degrassiju, njegovoj inovativnosti i neizmjernoj kreativnosti u stvaranju prvih cuvée vina u Istri, ali i šire. Bijeli Cuvée spoj je istarske malvazije, chardonnaya, sauvignon blanca i viogniera, gdje je malvazija nježno zagrlila francuske sorte u minuciozno promišljenim omjerima dajući fantastično vino. Godila je mirisom i okusom – vinogradarska breskva, tropsko voće, nježne herbalne, travnate uz začinske arome bile su dobra pratnja siru s tartufima koji ih nije prekrio, dapače, baš se lijepo složio!

Uz tagliatelle s tartufatom i svježim tartufima poslužena je moćna malvazija Kabola Amfora 2020., odležano vino Marina Markežića, koji je prvi u Hrvatskoj uveo dozrijevanje vina u amforama (qvevri) ukopanim u zemlju i u tome je – nedvojbeni pionir. Amfora je moćno vino i voli moćnu hranu! Uz odličnu istarsku kobasicu od svinjskoga mesa s tartufima “Pietro & Pietro” spojile smo dva velika vina – Gran Teran 2018. i Sauvage Roxanich 2011. Teran je nedodirljivi crni kralj Istre, a Moreno Coronica osjetio je njegovu moć među prvima i vizionarski ga uzdizao zadnjih trideset godina do (tada) neslućenih visina. On ga je stvorio u savršenom izda-
nju i svakom novom berbom to dokazuje. U mirisu šumsko voće, note dima i čokolade, cimet, klinčića. Na okusu zaokružen i slastan pa ipak pomalo zagonetan i neobičan. Sauvage Roxanich 2011. pokazao je kako dostojanstveno stari (odležava) sorta cabernet sauvignon u vještim rukama Mladena Rožanića. Krasi ga tamno i zrelo voće, šljive, crni ribiz, crni papar, cedar i duhan. Veličanstveno vino, koje je, uz kobasicu dobilo i malo domaćega džema od šljiva (bez šećera!) mame Nevenke Žuljević Vukelić i slast je bila neopisiva. Raskošna dekadencija okusa!

Foto: Lily Budiša

Uz slatko za kraj – muškat i teran

A za kraj, naravno – slatko, ali umjereno i profinjeno! Muškat momjanski poluslatki 2022. vinarije Kozlović. Ima li koja dama da ne voli muškat i nije čula za obitelj Kozlović? Upravo muškat momjanski / Moscato di Momiano dobio je nedavno zaštićenu oznaku izvornosti na ponos Istre i Hrvatske. Naziv kombinira naziv sorte vinove loze (muškat/Moscato, od sorte muškat bijeli) i naziv zemljopisnog područja (momjanski /di Momiano) po mjestu Momjan, koje se nalazi na sjevernom dijelu istarskog poluotoka. Kozlovićev muškat doista je divan, s razigranom i čistom aromom muškatnog grožđa na nosu, s kojom se isprepliću note citrusa. Na nepcu umjereno slatko, nježnog tijela, svježine koja se super spojila s fritulama. Fritule je ispekla Željka, a mi smo uživale spajajući ih s muškatom! Ipak, još je jedno iznenađenje ostavljeno za kraj – za one koje više vole crni deset (moi!) – crna čokolada s tartufima. Upravo idealan završetak večeri uz još pokoji gutljaj terana ili caberneta, jer oni ipak više pašu uz crnu čokoladu. Na sljedećem druženju, početkom studenoga, crnu čokoladu ćemo sljubiti s plavcima – jer dame su poželjele Hvar. Otkrit ćemo poznate i manje poznate vinare i sorte i sljubiti ih s mediteranskom kuhinjom.

Foto: Dejan Hren

Okruglice od sira s tartufima
Sastojci:
• 100 g svježeg kravljeg sira
• 50 g sira gauda
• 2 žlice kiselog vrhnja
• 2 žličice tartufate Pietro&Pietro
• sol po želji
• pistacija

Priprema:
U zdjeli pomiješati svježi kravlji sir, naribanu gaudu, kiselo vrhnje te tartufatu. Solite po želji. Dobivenu smjesu ostavite u hladnjaku na sat vremena da se smjesa prožme. Dobivenom smjesom oblikujte kuglice koje ćete uvaljati u izmrvljenu pistaciju. Poslužite na koktelima, partyjima, rođendanima…

Foto: Dejan Hren

Domaći tagliolini s crnim tartufom melanosporum/perigord
Sastojci:
• 200 g tagliolina (doma pripremljeni s jajima)
• 25 g maslaca s tartufom
• 25 g parmezana
• sol i papar
• svježi crni tartuf melanosporum (perigord)

Priprema:
U kipuću vodu ubacite tjesteninu, nek se kuha oko pet minuta. Za to vrijeme, u tavi rastopite maslac s tartufima, kad malo omekša, dodajte mu vode od tjestenine. Skuhanu tjesteninu ocijedite i dodajte u tavu na maslac, lagano pomiješajte. Tjestenini dodajte malo soli, papra poželji i naribani sir, pomiješajte sve zajedno i servirajte na tanjur. Za kraj naribajte još malo svježeg tartufa kao nei-
zbježan završni “touch”!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije