IZ PRVE RUKE ...

Pijemont domovina sjajnih vina - barola i barbaresca

VINA
Foto: Arhiva VL
1/4
27.03.2015.
u 20:46

Ono što je za Francuze Burgundija, to je za Talijane Pijemont, regija koja daje velika vina od sorata koje ondje stoljećima ljube zemlju

 Ono što je za Francusku u proizvodnji vina Burgundija, to je za Italiju Pijemont. Snažan utjecaj iskustva benediktinaca koji su tijekom povijesti bili vlasnici vinograda, ostavio je trag na vinarstvu te predivne talijanske pokrajine. Velika vina, kako kažu vinari, ondje se proizvode kao rezultat minucioznog istraživanja koja sorta najviše ljubi zemlju Pijemonta. Nebbiolo je u Pijemontu isto što i pinot noir u Burgundiji.

Iako su kod nas, a tako je i u većem dijelu vinske Europe, toskanska vina najpopularnija, neosporna je kvaliteta i potencijal i najpoznatijjih vina Pijemonta – barola i barbaresca. Upravo ondje smjestilo se imanje Poderi Colla. Na tri strane, od Tenuta Roncaglia koji je dom povijesnog barbaresca i proteže se na 13 hektara vinograda na nadmorskoj visini do 280 metara pa sve do Cascine Drago gdje je 12 hektara pod nebbiolom te Aziende Agricola Dardi le Rose, u općinskoj četvrti Monforte d’Alba, koja je potpuno pod nebbiolom. Sjećate li se talijanske sapunice Toscana u kojoj smo uživali prošlog ljeta? U originalu se zapravo zvala Le tre rose di Eva (Tri Evine ruže).

E, pa ako ste i na trenutak pomislili da dolina ruža i vinograda ne postoji, prevarili ste se. Dolina Monforte d’Alba zaista postoji, a vjerojatno i istoimena obitelj. Krenete li “nizbrdo” od Torina prema Genovi alja svratiti u vinograde obitelji Colla. Tino Colla i njegova nećakinja Federica pokrenuli su vinsku priču na obroncima Langhe Albesi poštujući generacijama dugu obiteljsku tradiciju vinarstva i vinogradarstva. Misao vodilja bila je jasna, proizvesti vina koja najbolje ocrtavaju “terroir” koji ih je iznjedrio i karakter  Piemontesina.

Njihova su vina sve samo ne konfekcija. Ne žele, kažu, da su im vina koncentrirana i s visokim udjelom alkohola, teška za ispijanje i sljubljivanje s hranom. Godišnje napune 150.000 boca, a krase ih izvornost i prirodnost – sorta i “terroir” u prvom su planu, a od vinograda do boce cilj je doći uza što manju tehnološku manipulaciju i što manje aditiva. Na ovaj način stvaraju se bezvremenski klasici, vina ugodna za nepca i sjajni partneri za stolom.

Povijest obitelji Colla odavna je povezana s vinogradarstvom i vinarstvom. Prvi pisani tragovi datiraju iz 1703. godine kada se prvi put Carlo Colla spominje kao proizvođač vina i započinje tradiciju koja neprekinuto traje kroz stoljeća. Prije pedesetak godina Beppe Colla usmjerio je vinariju prema svjetskom glasu, a Federica, nakon specijalizacije na smjeru Wine & Liquor Management u Parizu, odlučuje krenuti očevim stopama. Mlađi brat Ernesto, od milja Tino, gradi reputaciju u vinskom svijetu. Nakon završetka prestižne enološke škole Scuola di Enologica di Alba, debitira u Burgundiji prije povratka u rodni Pijemont. Nakon povratka udružuje se s Federicom i tako 1993. godine nastaje vinska kuća Poderi Colla kakvu danas poznajemo.     

Ključne riječi

Komentara 1

EX
explorer
17:28 29.03.2015.

Malo je smijesno usporedit Burgundiju i Piemont. Nema puno zajednickog. A drugo, bilo bi dobro za "Lifestyle" znat raspoznat sortu, vino, regiju i oznaku zastite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije