Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anketa

PITANJE DANA Hoćete li se cijepiti protiv gripe?

Unsplash
13.10.2023.
u 11:30

S hladnijim vremenom, dolazi nam i epidemija gripe..

Gripa je jedna od najučestalijih zaraznih bolesti koju uzrokuje virus gripe (influence), a definiramo je kao visoku zaraznu bolest naglog početka. S gripom se susrećemo sezonski svake godine, u manjim ili većim epidemijama u zimskim mjesecima. Usprkos svoj dostupnoj literaturi i poznatim činjenicama vezanim uz sam virus, bolest, njene komplikacije i prevenciju, i dalje se uz gripu vežu brojne pogrešne predodžbe, piše portal Pliva Zdravlje

Jedna od značajki virusa gripe je njegova sposobnost mutacije, odnosno stalnog mijenjanja. Time nastaju sojevi koji nisu osjetljivi na zaštitu stvorenu u našem organizmu pri prethodnom kontaktu. To je razlog zašto od gripe možemo ponovo oboljeti, tj. zašto nemamo trajnu imunost, kao i razlog potrebe za cijepljenjem svake godine. Ujedno je ta značajka virusa jedan od razloga velike učestalosti same bolesti.

VEZANI ČLANCI:

Jedan od načina da se zaštitimo od gripe je cijepljenje. Preskakanje ili odgađanje cijepljenja protiv gripe može vas dovesti u opasnost da se stvarno razbolite, kaže dr. Marie-Louise Landry, profesorica laboratorijske medicine na Medicinskom fakultetu Yale. "Više puta dobila sam gripu i svaki put bila sam jako bolesna", rekla je. "Otkako sam primila cjepivo, samo sam jednom dobila gripu, no bila je puno blaža i kratkotrajnija u usporedbi s prijašnjima." Cijepljenje protiv gripe preporučuje se gotovo svima, uključujući i djecu stariju od 6 mjeseci, uz nekoliko rijetkih iznimaka, a za većinu pacijenata je besplatno. Hoćete li se vi ove godine cijepiti protiv gripe? Svoj odgovor zabilježite u anketi ispod. 

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Komentara 6

JO
JOZO
12:39 13.10.2023.

Nisam se cijepio i nisam imao gripu 42 godine. Jedino su nam u firmi u nos ubrizgavali neki aerosol kao picekima, ali to je bilo davno za vrijeme Juge. Sad kad dođem kući dezinficiram se sa žesticom i nema gripe .

ZP
Zabranjen pristup
12:01 13.10.2023.

Prirodno sam cjepljen jer sam vec gripu prebolio.

WA
wannabenovinari
11:48 13.10.2023.

Evo idem odmah, samo da se obučem 😏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije