Cappuccino i kroasan jedna je od najpopularnijih i najčešćih kombinacija za doručak u susjednoj Italiji, pa ne čudi da su njihovi baristi pravi umjetnici i stručnjaci kada je u pitanju priprema istog. Njihov poznati brend kave, Illy, otkrio je kako pripremiti ovaj napitak kod kuće, a vi se njime možete počastiti danas i tako proslaviti svjetski dan cappuccina.
Da bi ispao savršen potreban vam je aparat za kavu u kojem ćete prvo pripremiti običan espresso. Ostavite ga sa strane u šalici i krenite na najvažniji dio - pripremu pjene od mlijeka.
Jako je bitno da mlijeko bude svježe i hladno i da ga stavite u metalni vrč. Postavite ga na dio za paru i držite blago nagnutog te upalite aparat.
Nakon nekoliko sekundi, kada vidite da se mlijeko 'podiglo' i zapjenilo, maknite s drške za paru i lagano protresite.
Tajna dobre pjene je u mjehurićima koji su u ovom trenutku vjerojatno veliki, ali moraju biti skroz sitni, gotovo neprimjetni, da bi cappuccino bio izvrstan. Zato ponovite postupak s parom još nekoliko sekundi.
Kada dosegne temperaturu od nekih 60°C, što možete provjeriti dodirivanjem vrča rukom, pjena je gotova. Ostavite je kratko sa strane i za to vrijeme očistite aparat.
Izlijte je polako u prethodno napravljeni espresso, a vrh možete ukrasiti tekućom čokoladom za još bolji okus.
U šalici cappuccina možete uživati i ako nemate aparat. Iako neće biti kao onaj iz omiljenog kafića, pjenu možete napraviti uz pomoć francuskog čajnika. Ulijte mlijeko do negdje pola i povlačite dršku gore-dolje, brzim pokretima, kako biste 'istukli' mlijeko i postigli sitne mjehuriće. Dodajte u espresso koji ste napravili od mljevene kave i vruće vode.
Pijete kavu na prazan želudac? Evo što to čini vašem zdravlju