na svim kontinentima

Pod morem ili unutar vulkana: Najneobičnija mjesta u svijetu na kojima možete večerati

Foto: Conrad Maldives
1/6
05.09.2024.
u 15:30

Vlasnici restorana trude se gostima priuštiti nezaboravno iskustvo, a ova mjesta zauvijek ostaju u pamćenju

Odlazak u isti restoran iz tjedna u tjedan možete postati dosadan. Vlasnici restorana stoga se trude gostima priuštiti nezaboravno iskustvo. Često na jelovniku restorana bude lokalna hrana jer je to izvrstan način za upoznavanje različitih kultura i običaja. Od špilja duboko pod zemljom na Islandu do krošnji džungle u Indoneziji, ovo su neka od najzanimljivijih mjesta za objedovanje na svih sedam kontinenata, piše HuffPost.

Tajanstvene špilje u Helli na Islandu: Vikinzi imaju sve zasluge za naseljavanje Islanda. Međutim, postoje dokazi da su keltski redovnici iz Irske došli na negostoljubivi otok stoljećima prije nego što su stigli Vikinzi.

VEZANI ČLANCI:

Ovi su redovnici izgradili niz podzemnih špilja u kojima se vjeruje da su živjeli, štovali i objedovali. Malo je tih pećina otvoreno za javnost, ali gosti hotela Ranga mogu rezervirati tradicionalnu vikinšku gozbu u misterioznim pećinama Hella. Večeru uz svijeće priprema hotelski gurmanski kuhar i jede je jednim posuđem, baš kao što bi to radili Vikinzi.

Gostima se priprema losos, janjeća butina i tradicionalni islandski desert skyr. Obrok je popraćen lokalnim pivom i odabranim izborom vina. Dok uživaju u gozbi, gosti mogu odabrati slušati uživo islandski glazbu od lokalnog izvođača, čuti tradicionalne islandske priče o duhovima ili da im islandska vještica proriče sudbinu.

Tuneli lave na Galapagosu, Ekvador: Otoci Galapagos u Ekvadoru poznati su po svojoj jedinstvenoj divljini i raznolikom krajoliku. Trebate otići pod zemlju da biste istražili mrežu skrivenih tunela od lave na otocima i usput večerali. Royal Palm Galapagos, Curio Collection by Hilton, dom je jedinog vrhunskog restorana unutar tunela od lave na otoku.

Gosti putuju 21 metar ispod zemlje kako bi stigli do restorana. Putovanje počinje kod jedne od povijesnih zgrada Galapagosa, nakon čega slijedi vođeni obilazak kroz tunele lave prije nego što završite kod vulkanskog svoda gdje se poslužuje večera. Jelovnik varira, ali se uvijek temelji na lokalnoj kulturi i sezonskim namirnicama.

Prekrasan most u južnoj Africi: Sedam svjetskih čuda privlače posjetitelje iz cijeloga svijeta. Mnogi ljudi jednostavno stoje i zadivljeno promatraju. Međutim, gosti Yellow Zebra safarija mogu doživjeti impresivno iskustvo na slavnim Viktorijinim slapovima, a da pritom ostanu suhi.

Foto: Shutterstock

Ovi vodopadi, najveći na svijetu, nalaze se na granici Zambije i Zimbabvea. Iskustvo počinje vožnjom povijesnim parnim vlakom koji vozi putnike na slavni most Victoria Falls u zalazak sunca, a gosti zatim uživaju u gurmanskom obroku od pet sljedova.

Večera u zraku u Brisbaneu u Australiji: Zaputite se u Brisbane da biste iskusili jedno od jedinih vertikalnih gastronomskih iskustava na svijetu. Gosti Vertiga penju se na visoki krov gdje se vežu sigurnosnim pojasevima, što je obavezan dio pravila restorana.

Nakon što se popnu s krova i smjeste na svoja mjesta na rubu Brisbane Powerhousea, gostima se poslužuje obrok nadahnut lokalnom kuhinjom, za brunch ili večeru. Kad završe s jelom, avanturistički nastrojeni gosti mogu se spustiti niz zgradu.

Sjenica na krošnjama na Baliju u Indoneziji: Mnogi posjetitelji Ubuda na Baliju lutaju bujnim zelenim brdima regije. Gosti Hoshinoya Balija mogu u potpunosti uroniti u džunglu dok uživaju u izvrsnom obroku u Café Gazebo odmarališta.

Ovaj kafić u kućici na drvetu nudi nevjerojatan pogled na dolinu duboku 167 metara. Uđite među krošnje drveća da biste uživali u doručku uz izlazak sunca, praćeni zvukovima domaćih ptica i rijeke koja žubori daleko ispod vaših nogu.

Okružen Himalajima u Butanu: Zaputite se u Butan i posjetite legendarni samostan Tigrovo gnijezdo. Neki od programa i tura za male grupe koje nudi Mountain Kingdoms uključuju objedovanje u šatoru na pašnjaku visoko iznad doline Paro. Jelovnik varira, ali obično uključuje ema datshi, ljute papričice s sirom koje su nacionalno jelo Butana.

Foto: Shutterstock

Gosti uživaju u obroku pripremljenom u kampu dok upijaju pogled na prostrana terasasta polja ispod i snježne vrhove Himalaje koji se uzdižu prema nebu. Dolazak do ovog posebno odabranog mjesta za objedovanje nije lak i obično zahtijeva nekoliko sati pješačenja.

Pod morem na Maldivima: Maldivi su poznatiji po bungalovima iznad vode, ali podvodni restorani nevjerojatno su mjesto za večeru. Jedan od najboljih je Ithaa Undersea Restaurant na Conrad Maldives, otok Rangali.

Foto: Conrad Maldives

Smješten više od 5 metara ispod površine mora, restoran ima panoramski pogled na koraljne vrtove s pogledom izbliza na morske pse, ribe, kornjače i druge oceanske životinje. Jelovnici za ručak, večeru i koktele spajaju maldivske okuse i zapadnjačke utjecaje.

Večera u mraku u Danskoj: Alchemist nije samo restoran s dvije Michelinove zvjezdice. To je potpuno impresivno iskustvo objedovanja koje posjetitelje vodi kroz nekoliko setova uključujući balkon, igralište i spektakularnu kupolu nalik na planetarij.  Restoran nema prozore, vrata su skrivena, a krovna kupola zaklanja svu svjetlost.

Slike koje se usklađuju sa svakim jelom projicirane su na stropu. Kada se kavijar poslužuje u golemom staklenom oku, prati ga tisuće očiju koje vas gledaju odozgora. Kada se poslužuje riba, animacije morskih životinja lebde iznad. Za opuštanje, večera završava u ogromnom bazenu s lopticama.

Dine u Sahari u Maroku: Zakoračiti u Saharu je izvanzemaljsko iskustvo. Mnogi posjetitelji Maroka odlaze u pustinju da bi jahali devu i promatrali zalazak sunca visoko na vrhu dine.

Foto: Intrepid Travel

No, Sahara je također odlično mjesto i za nezaboravan obrok. Mnoge Intrepid Travel ture po Maroku uključuju tradicionalnu marokansku gozbu tagine, svježeg voća i čaja od mente među pješčanim dinama Sahare.

Arktička ekspedicija na Antarktiku: Zaputite se na kontinent Antarktik na obrok s nezaboravnim pogledom. Putnici na brodovima Lindblad Expedition blaguju gurmanske obroke s neusporedivim pogledom na zemlju snijega i leda i divlje životinje koje Antarktiku nazivaju domom.

Uputite se do brodskog staklenog iglua za nevjerojatan pogled od 360 stupnjeva na Bijeli kontinent dok uživate u ručku ili večeri.

Posjetite oceansko dno u New Brunswicku u Kanadi: Zaljev Fundy u južnom dijelu New Brunswicka može se pohvaliti najvišim plimama na svijetu. Ovaj prirodni fenomen pomogao je stvoriti Hopewell Rocks, jednu od najunikatnijih stijenskih formacija na svijetu.

Foto: Nova Scotia Canada

Sa stijenama kao pozadinom, za vrijeme oseke, posjetitelji mogu objedovati na dnu oceana i uživati ​​u privatnom obroku od tri slijeda s vinom iz lokalne vinarije. Iskustvo uključuje gozbu od morskih plodova i priliku da naučite o hrani koja raste u tom području od berača.

Večera unutar islandskog vulkana: Uđite u krater duboko u islandskom vulkanu Thríhnúkagígur. Tijekom doživljaja, posjetitelji se spuštaju duboko u uspavanu komoru lave. 

Nakon što pješice prijeđu polje lave da bi stigli do vulkana, ili stignu helikopterom, posjetitelji se spuštaju u komoru lave da bi istražili ovo jedinstveno odredište. Prije povratka u civilizaciju, istraživači uživaju u obroku tradicionalne islandske juhe od janjetine (ili veganskoj alternativi) uz topli napitak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije