Zasićene masti ipak nisu dobre za zdravlje srca, stoga bi ih trebalo zamijeniti nezasićenim mastima iz namirnica poput margarina, maslinova ulja ili orašastih plodova, pokazalo je najnovije istraživanje znanstvenika s uglednog američkog sveučilišta Harvard.
Nasuprot nekim istraživanjima koji su proteklih mjeseci upućivala na bezopasnost zasićenih masti, koje se u visokom postotku nalaze u životinjskim mastima ili maslacu, stručnjaci iz Škole javnog zdravlja pri Harvardu utvrdili su da zamjena zasićenih masti nezasićenima smanjuje opasnost od srčanog udara čak i do 25 posto.
Suprotne rezultate prethodnih istraživanja voditelj ovog istraživanja na Harvardu, profesor Frank Hu, objašnjava time što drugi istraživači nisu uzeli u obzir učinak povećanog unosa rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog šećera ili bijelog kruha.
“Kada je riječ o opasnosti od bolesti srca, zasićene masti i rafinirani ugljikohidrati podjednako su nezdravi. Naše istraživanje pokazuje da bi pacijente koji žele promijeniti svoj stil života i prehranu trebalo uputiti da povećaju udjel nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljikohidrata, poput punozrnatog kruha ”, rekao je profesor Hu.
U proteklih nekoliko desetljeća liječnici i nutricionisti upozoravaju na potrebu smanjivanja udjela zasićenih masti u prehrani, posebno onih iz mesa i mliječnih prerađevina. Međutim, nekoliko istraživanja je posljednjih mjeseci ukazivalo na zaključak da ljudi koji iz prehrane izbace samo zasićene masti, poput maslaca ili svinjske masti, podjednako obolijevaju od niza bolesti, uključujući i srčane bolesti.
Profesor Hu i njegovi kolege zbog toga su u svom istraživanju analizirali podatke o prehrani i zdravlju oko 127.000 Amerikanaca, prikupljene tijekom dugog razdoblja. Utvrdili su da ako se samo pet posto ukupnog unosa energije zamijeni višestruko nezasićenim masnoćama (kojih najviše ima u ribi) umjesto zasićenim masnoćama, rizik od bolesti krvožilnog sustava pada za čak 25 posto. Kod ljudi koji su istu količinu zasićene masti zamijenili jednostruko zasićenim masnoćama – kojima su bogati margarin ili maslinovo ulje – smanjili su učestalost srčanih bolesti za 15 posto.
Foto: Shutterstock
S druge strane, zamjena zasićenih masti rafiniranim ugljikohidratima nije dovela do smanjenja rizika od bolesti srca, zaključak je rada objavljenog u stručnom časopisu Journal of the American College of Cardiology. Drugim riječima, ako smanjite količine maslaca ili životinjske masti u prehrani, nemojte ih nadomjestiti bijelim kruhom ili slasticama sa šećerom. Više jedite ribu, margarin, maslinovo ulje i orašaste plodove.
>>Maslac, svinjska mast i margarin? Ove masnoće ipak ne smijete izbaciti iz prehrane
koja patka prehrambene industrije....sigurno pod nezasićene masne kiseline trpaju i transmasnoće kojima je margarin bogat, a koje gotovo da nemaju niti jedan pozitivni učinak u ljudskom tijelu. .nego baš obratno...