"Kraljica kolača", kako često nazivaju baklavu, danas, 17. studenog, slavi svoj dan, a kako to bolje proslaviti nego pripremom ovog orijentalnog deserta?
Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom, pa bi bilo dobro slijediti ih.
Munevera Mulalić iz susjedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuharica, ali njezini recepti koje dijeli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima, pa smo potražili njezine savjete i trikove za izradu baklave.
Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomiješan s orasima, a evo kako to sve napraviti.
Treba vam:
1 okrugla posuda za kolače
1 kg jufki za baklavu
500 grama maslaca
1-2 žlice ulja
800 grama mljevenih oraha
1 jaje + 1 žlica maslaca + malo brašna - za tirit
1 šalica šećera za orahe + 2 kg šećera za preljev
2 litre vode
Ne možete odoljeti slatkišima? Niste vi krivi, stvar je u genetici
Priprema:
Prvo napravite tirit. Umutite jaje i maslac, pa dodajte brašno dok ne dobijete sitne mrvice. Još ga usitnite rukama i prebacite u jednu tepsiju da se posuši. Ovo možete napraviti nekoliko sati ili dan prije slaganja baklave. Pomiješajte ga s mljevenim orasima i šalicom šećera kada je suh.
Istopite maslac i uklonite bijelu pjenicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite 5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smjesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem.
Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.
Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.
Dok se baklava peče pripremite preljev. Pomiješajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago ljepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne smije biti vruć kada ga stavljate preko baklave.
Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijevajte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!
pol kile putra na kilu tijesta, zaliti sa dvije kile šećera...? jel ona normalna?