Iskoristite ih

Poznati desert slavi svoj dan: Blogerica otkrila trikove za pripremu najbolje baklave kod kuće

Pixabay
17.11.2021.
u 10:29

Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom.

"Kraljica kolača", kako često nazivaju baklavu, danas, 17. studenog, slavi svoj dan, a kako to bolje proslaviti nego pripremom ovog orijentalnog deserta?

Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom, pa bi bilo dobro slijediti ih.

Munevera Mulalić iz susjedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuharica, ali njezini recepti koje dijeli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima, pa smo potražili njezine savjete i trikove za izradu baklave.

Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomiješan s orasima, a evo kako to sve napraviti.

Treba vam:
1 okrugla posuda za kolače
1 kg jufki za baklavu
500 grama maslaca
1-2 žlice ulja
800 grama mljevenih oraha
1 jaje + 1 žlica maslaca + malo brašna - za tirit
1 šalica šećera za orahe + 2 kg šećera za preljev
2 litre vode

Ne možete odoljeti slatkišima? Niste vi krivi, stvar je u genetici

1/7

Priprema:
Prvo napravite tirit. Umutite jaje i maslac, pa dodajte brašno dok ne dobijete sitne mrvice. Još ga usitnite rukama i prebacite u jednu tepsiju da se posuši. Ovo možete napraviti nekoliko sati ili dan prije slaganja baklave. Pomiješajte ga s mljevenim orasima i šalicom šećera kada je suh.

Istopite maslac i uklonite bijelu pjenicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite  5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smjesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem.

Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću. 

Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.

Dok se baklava peče pripremite preljev. Pomiješajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago ljepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne smije biti vruć kada ga stavljate preko baklave. 

Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijevajte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Komentara 9

SC
saff_cenzuriran
17:36 17.11.2021.

pol kile putra na kilu tijesta, zaliti sa dvije kile šećera...? jel ona normalna?

ZZ
zivadin.zivko.kurtovic
17:40 17.11.2021.

Jedino vrijedno što je došlo s istoka.

SA
sargu123
17:29 17.11.2021.

Ne postoji "najbolja" baklava! Ako se pažljivo napravi po bilo kojem provjerenom receptu ona je jednostavno odlična! Uf...baš sam poželio, idem predložiti supruzi....mljac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije