Omiljena slastica

Pred čokoladom padaju svi jer djeluje kao afrodizijak i kao lijek

'92830681_pho_ziv_191110'
''
23.11.2010.
u 09:00

Festival čokolade u Opatiji od 3. do 5. prosinca poziva na predavanja, kušanja, gastronomske ekshibicije

Slasna, opojna, tamna, mirisna, poslastica i lijek i razlog za grijeh čak i za one najradikalnije pristaše dijeta - čokolada. Poslastica poznata i drevnim Mayama dobiva se miješanjem kakaove mase sa šećerom, a najpoznatija nam je u obliku pločica. Ime potječe iz vremena kada se čokolada pila, od riječi Xocóatl ili chocolat, a takva je ušla i u engleski jezik. Najskuplja čokolada na svijetu jest Chocopologie tvrtke Knipschildt, a pola kilograma stoji 2600 dolara.

Napravljena od 70-postotne čokolade Valrhona i slatkog vrhnja, a 24 sata namače se u vaniliji i ulju od tartufa. Kakaov prah dodaje se ručno. Za čokoladu kakvu poznajemo danas zahvaliti možemo Nizozemcu Conradu J. van Houtenu, koji je 1828. patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakaov prah. Slične zanimljivosti o omiljenoj slastici doznat će svi koji od 3. do 5. prosinca posjete Opatiju i Festival čokolade.

Ključne riječi

Komentara 2

FU
funta82
12:21 23.11.2010.

njam, njam!

OB
-obrisani-
12:47 23.11.2010.

Ništa bez čokolade! Svega može ponestati u kućnim zalihama, samo čokolade ne! :-D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije