Kad se priča o najboljoj prehrani za buduće mame, fokus je uglavnom na pravom izboru hrane u trudnoći, no nutritivni unos nakon poroda nije manje bitan, dapače. Danas je poznato da je dobra i kvalitetna prehrana majke nakon porođaja presudna za njeno fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.
Samo će adekvatna prehrana novopečenim mama dati dovoljno energije za sve izazove koji slijede, a za vrijeme dojenja povećava se i potreba organizma za brojnim hranjivim tvarima.
Uz to, nutritivno bogata hrana koja ne zahtjeva dugotrajnu pripremu spas je za nove roditelje, pa nutricionisti za portal Mind Body Green govore o pet idealnih namirnica koje treba jesti nakon poroda, a od kojih se mogu napraviti različita jela, a koje nije problem pronaći i bogate su brojnim potrebnim nutrijentima.
1. Pistacio
Osim što je nevjerojatno ukusan, plod pistacija sadrži neke prijeko potrebne vitamine, minerale, a bogat je kalcijem, željezom, magnezijem i C vitaminom, pa je i izvrstan izvor energije. Uz to, tijelu će dati i prijeko potrebne aminokiseline, a izvrstan su izvor i vlakana i nezasićenih masnoća koje će vam pomoći da dulje budete siti.
Ako vas između dva dojenja uhvati glad, pistaciji mogu biti ukusan i zdrav međuobrok: bilo da su zgnječeni u salati, na sladoledu, u jogurtu ili dio domaćeg pesto umaka.
Turopoljski tartufi – podzemno plemstvo šumskog carstva
2. Tofu
Tofu je odličan izvor bjelančevina biljnog podrijetla jer sadrži sve esencijalne aminokiseline nužne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Mnoge namirnice koje su bogate bjelančevinama (meso, grahorice, mliječni proizvodi) često su teško probavljive, no za razliku od njih, tofu je lagan za probavu jer ne sadrži vlakna i ugljikohidrate topive u vodi.
Ima i nisku kalorijsku vrijednost: naime 100 g proizvoda ima samo 130 kcal, a sadrži oko 15 g bjelančevina i samo 1 g ugljikohidrata – i ne sadrži kolesterol.
Uz to, sadrži i željezo, fosfor, magnezij, cink te vitamine B skupine i E vitamin, a dobro je i što poprimi okus druge hrane pa je prikladam za pripremu: može se kuhati, peći, dodavati u sendviče ili u juhe, a može ga se umiješati i u smoothieje ili kremaste umake.
3. Zob
Zob je puna je topivih vlakana, željeza, cinka i B vitamina, a može biti izvrsna alternativa žitaricama s glutenom.
Dodajte nekoliko žlica smoothieju ili sameljite zob u brašno i umiješajte u razne grickalice.
4. Avokado
Avokado je energetska bomba, netipično masno voće prepuno vlakana, zdravih omega 3 masti i antioksidansa za koje neka istraživanja kažu da mogu poboljšati kvalitetu majčina mlijeka.
Osim toga, može ga se kombinirati s raznom hranom: nazrežite ga na kriške i stavite na tost uz bučine sjemenke i rajčicu, zgnječite u domaći guacamole umak ili ga dodajite salatama i tjestenini.
5. Batat
Batat je pun ugljikohidrata koji će vam pomoći da imate dovoljno energiju za dojenje, a izvrstan je i kao izvor antioksidansa beta karotena i C vitamina.
Možete ga kuhati, peći i pržiti, a sadrži mnogo škroba, vitamina A, C i B, željeza i kalcija te male količine šećera.