Blagdanska tradicija

Prepišite ove recepte slavne Biljane Miline jer krajnje je vrijeme je da u kući zamiriši Božić!

Saša Drobac
20.12.2021.
u 07:30

Božićni blagdani sve su bliže, a prve pripreme za ovaj najradosniji dio godine započeli smo u studiju Kotanyi, u društvu naše poznate chefice i slastičarke Biljane Miline, Korčulanke koja blagdane ne može zamisliti bez tradicionalnih kolačića koji pršte od aroma koje Božić znače.

Kardamom, anis, klinčić, naranča, med… jednom riječju Božić u kući maestre od slastica, Biljane Miline.  – Ja vam jako volim koristiti te začine, a još više aromatično bilje. Živim u raju gdje uvijek nešto miriše: kadulja cijelu godinu, pa divlji origano, timijan… Volim brati trave i stalno ih ubacujem i u slana jela i u kolače, to mi je baš opsesija! – kaže Biljana koju šetnja prirodom u potrazi za biljem nadahnjuje, tu ona dobiva ideje za jela i slastice zbog kojih obiteljska konoba Mate na Korčuli već dugo ima reputaciju jedne od poželjnijih gastronomskih destinacija na otoku Korčuli.

Foto: Saša Drobac

– Obožavam istraživati te naše stare, domaće suhe kolačiće ali rado ću za idejom posegnuti i u njemačke, talijanske ili francuske blagdanske običaje, važno mi je samo da su kolačići dio njihove tradicije – kaže. Biljana je među svojima oduvijek na glasu kao „ekonomična“ domaćica koja će dobro jelo pripremiti iz onoga što nađe u kući, a kad su kolači u pitanju, tu se tvrdoglavo drži tradicije i ne popušta. Uz nekoliko predivnih recepta unesite i vi u svoj dom dašak Juga i najljepšeg otoka na svijetu.

Foto: Saša Drobac

Prhki kolačići s kardamomom i narančom

Sastojci:
180 g brašna
70+140 g šećera u prahu
korica 1 naranče
2 žlice soka naranče
1 žlica bourbon vanilije
185 g maslaca
2 žlice gustina
1 žličica kardamoma
prstohvat soli

Priprema:
Maslac i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte koricu naranče, sok naranče i vaniliju. Umijesite prhko tijesto, podijelite u dva dijela, svaki dio oblikujte u valjak. Zamotajte u papir za pečenje ili u celofansku foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, bar 1 sat. Ohlađeno tijesto sjecite na ploške i pecite na 175 °C 15 minuta. Pustite da se prohlade pa uvaljajte u šećer u prahu. 

Foto: Saša Drobac

Biscotti - taralli s bijelim vinom

Sastojci:
330 g brašna tip 00
100 ml bijelog vina
110 ml maslinova ulja
100 g šećera
prstohvat soli
15 sjemenki anisa
5 g likera od anisa 
+ 40 g šećera za umakanje

Priprema:
Sjemenke anisa potopite u vinu i ostaviti par sati da nabubre. Ako i nemate toliko vremena, isto će biti dobro. Od svih sastojaka umijesite tijesto. Ne treba dugo mijesiti, čim se spoji, spremno je za oblikovanje. Male komadiće tijesta rukama razvaljajte, preko prsta premotajte u oblik prstena i jednom stranom umočite u šećer. Položite na pleh sa stranom umočenom u šećer prema gore. Pecite na 165 °C 35-40 minuta.

Foto: Saša Drobac

Achenski medenjaci

Sastojci:
75 g maslaca
200 g meda
1 žličica mljevenih klinčića
2 žličice anisa
3 žličice začina za medenjake
1 žlica soli
50 g krupnijeg smeđeg šećera
200 g brašna
1 žlica praška za pecivo ili KOTANYI vinski kamen
100 g zobenih pahuljica
mlijeko za premazivanje
100 g blanširanih badema 

Priprema:
Maslac i med otopite. Dodajte začine, sol i šećer. Ohladite. Umiješajte u suhu smjesu i umijesite tijesto. Ostavite tijesto u hladnjaku da počiva do sutradan. Razvaljajte tijesto dosta tanko. Režite na pravokutnike, premažite mlijekom, lagano utisnite polovice blanširanih badema. Pecite na 160-170 °C 10 minuta. Ohladite medenjake i spremite ih u hermetički zatvorenu posudu, mogu dugo trajati (ako nemate "mišiće" u kući kao ja).

 

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
15:16 20.12.2021.

Volim jednostavne kolace

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije