"Preskakanje" obroka

Preskakanje užeta ili trčanje može ublažiti osjećaj gladi

Bakina skrinja  (1)
Marijan Sušenj/PIXSELL
21.02.2013.
u 12:45

Nakon fizičke aktivnosti ispitanici su bili mnogo manje gladni nego da nisu radili ništa, što znači da je svaka fizička aktivnost dobrodošla...

Lagano poskakivanje gore-dolje može remetiti rad probave i ometati lučenje hormona gladi. Japanski znanstvenici zato smatraju da su vježbe preskakanja užeta i trčanja samo nekoliko minuta u danu jedan od najboljih načina za obuzdavanje apetita i smanjenja unosa kalorija, znatno bolji od, primjerice, biciklizma.

Volonteri koji su sudjelovali u istraživanju sveučilišta Waseda u Japanu potvrdili su da je poskakivanje imalo najsnažniji utjecaj na smanjenje apetita bilo koje druge vrste aktivnosti. Tijekom eksperimenata ispitanici su morali otkriti koliko gladi osjećaju za vrijeme treninga i također su bili testirani na razinu određenih hormona u krvi koji se aktiviraju za kontrolu apetita.

Rezultati su pokazali da su muškarci bili manje gladni nakon preskakanja užeta nego nakon biciklizma. Ipak, nakon obje aktivnosti ispitanici su bili mnogo manje gladni nego da nisu radili ništa, što znači da je svaka fizička aktivnost dobrodošla. Kao što se očekivalo, krvna slika pokazala je da je preskakanje užeta uzrokovalo manju razinu određenih hormona gladi koji stimuliraju apetit, kao što grelin, prenosi Daily Mail. Ako se i odlučite od klinca posuditi vijaču, imajte na pameti da je svaki poskok \"potres\" za kralježnicu, te takve vježbe potrebno je izvoditi vrlo mekano i s osjećajem. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije