Iako se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu i očekuje se da će nas nahraniti za dan koji je pred nama, često vrlo malo vremena i energije trošimo na njegovu pripremu u usporedbi s ručkom i večerom koji su često složeniji i imaju više grupa namirnica. Unatoč brojnim prednostima doručka, mnogi ga ljudi često preskaču ili ga nesvjesno čine nezdravim iz raznih razloga.
Postoji i još nekoliko loših navika kada je u pitanju doručak, a upravo one mogu utjecati na usporavanje metabolizma što će u konačnici sigurno spriječiti gubitak kilograma, piše Hindustan Times.
Doručak su jeli kasnije, a večeru ranije. Evo što se dogodilo nakon više od dva mjeseca:
Ne pazite na ravnotežu namirnica
Važno je napraviti dobar zdrav i uravnotežen doručak s nutricionističke točke gledišta.
- Tanjur mora sadržavati važne skupine namirnica kao što su složeni ugljikohidrati, visokokvalitetni proteini, zdrave masti, šareno voće ili povrće. Uravnoteženi obroci prepuni su nutrijenata koji su neophodni tijelu za brzi početak dana i popunjavanje zaliha hranjivih tvari u tijelu, aktiviranje učinka termogeneze hrane i uravnoteženje hormona - kaže nutricionistica Haripriya N.
Kasno jedete
- Doručak bi u idealnom slučaju trebao biti pojeden unutar sat vremena nakon buđenja. Jutarnji obrok pojedinca utječe na njegov obrok za ostatak dana. Osoba je sklona prejedati tijekom dana ako je odgodila doručak - rekao je dijetetičar Ruhi Khan.
Preskačete doručak
Preskakanje doručka jedna je od najvećih pogrešaka koje ljudi čine, to definitivno nije zdrava opcija jer usporava tjelesni metabolizam, što je ključno za mršavljenje, objašnjava Khan.
Ne jedete dovoljno proteina
Protein je jedan od najvažnijih nutrijenata za mršavljenje. Budući da vam pomaže da se dulje osjećate sitima i izbjegavate prejedanje. Započinjanje dana s proteinima pomoći će vam da se osjećate energično i manje gladno tijekom dana.
Pijete kavu odmah nakon doručka
Mnogi od nas žude za kavom ili čajem nakon doručka. No, kava i čaj sadrže kofein, tanine koji su antinutrijenti i koji inhibiraju apsorpciju hranjivih tvari poput kalcija i željeza.
- Umjesto toga uživajte u šalici čaja ili kave pola sata nakon glavnih obroka - tvrdi Haripriya N.
Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje: