Više od dvije tisuće ljudi godišnje u Hrvatskoj umre od posljedica pretjeranog konzumiranja soli. U prosjeku unosimo 3,7 grama soli dnevno, što je 1,7 grama više od preporučene količine Svjetske zdravstvene organizacije i svrstava nas u rizične zemlje po tom pitanju. Navedeni podaci rezultat su globalnog istraživanja kojim je utvrđena povezanost unosa soli i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti objavljenog u The New England Journal of Medicine.
Povišeni krvni tlak
U Hrvatskoj, podaci su iz istraživanja, na milijun stanovnika 697 ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti povezanih s pretjeranim unosom soli. Znanstvenici su se u radu referirali na odraslo stanovništvo, odnosno punoljetne građane svih ispitanih zemalja, a u Hrvatskoj je takvih 3,2 milijuna. Nadalje, još jedna hrvatska karakteristika i prosječna je vrijednost sistoličkog (gornjeg) tlaka, koja iznosi 142 mm HG, a normalna je vrijednost 120.
Od kardiovaskularnih bolesti povezanih s pretjeranim unosom soli 2010. godine u svijetu je umrlo 1,65 milijuna ljudi, rezultati su ovog znanstvenog rada. Ta je smrtnost najviša u Gruziji, a najniža u Keniji, dok je opći zaključak kako je ovaj problem izraženiji u siromašnijim i zemljama “srednjeg sloja”. U devet svjetskih regija, kako su objasnili u radu, prosjek smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih pretjeranim unosom soli najviši je u središnjoj Aziji te središnjoj i istočnoj Europi, a dvije od pet tih smrti događa se prerano, odnosno prije 70. godine. Oko 40 posto smrti uzrokovala je koronarna bolest srca, 40 posto su srčani udari dok se ostatak odnosi na sve ostale kardiovaskularne bolesti.
Prosječna potrošnja 3,95 grama
Podaci kažu i da je prosječna globalna potrošnja soli dnevno 2010. godine bila 3,95 grama, a prema svjetskim regijama, u rasponu je od 2,18 do čak 5,51 grama. Građani čak 119 zemalja, prema rezultatima ovog istraživanja, dnevno unese više od grama soli previše, odnosno najmanje tri grama u prosjeku.
Smanjeni dnevni unos soli, dokazalo je istraživanje, snižava vrijednost sistoličkog tlaka.
Pretjerivanje sa soli, naime, uzrokuje povišeni krvni tlak koji je rizični faktor za kardiovaskularne bolesti i smrtnost od tih bolesti. Ono što treba istaknuti jest da se sol nalazi u mnogim namirnicama, da je njezina količina u nekom prehrambenom proizvodu često dovoljna za dnevnu količinu potrebnu odraslom čovjeku.
previše se jedu suhomesnati proizvodi...tu je najveća koncentracija soli