PJENUŠCI IZ SUSJEDSTVA

Prije 45 godina Isteniči su utrli put šampanjskoj proizvodnji

Istenič
Foto: PR
1/8
11.12.2013.
u 18:18

Ono što je vrlo bitno i za naše vinogradare, pogotovo na Plešivici , jest da je osnovna sorta žuti plavec, s visokim kiselinama idealan za pjenušce

Isteniči su bili prvi privatni proizvođača pjenušaca, klasičnom metodom, u Sloveniji i tadašnjoj Jugoslaviji. Bilo je to prije 45 godina, a tu je svoju prvu berbu Janez Istenič (73) s obitelji, sinom Mihom i suprugom Mihaelom, proslavio na poseban način u njihovoj trgovini u Ljubljani.

Tada mladi enolog, Janez je proveo dva mjeseca u Francuskoj, u Šampanji, na stručnoj turneji. I odmah je uvidio da vinogradi njegova tasta na Bizeljskom imaju mnogo sličnosti s francuskim, i po sortama i po položajima i po sastavu tla. Bizeljsko je tada bilo i omiljeno i često izletište Zagrepčana i Zagoraca, dok (neprirodna) granica početkom 90-ih nije omela komunikaciju.

Isprva su napravili stotinjak butelja…Prvo su vino nazvali po tada rođenoj kćeri Barbari (sada je u Zagrebu). Potom su dosegli prosječno 10.000 butelja, danas imaju na svom imanju u Staroj Vasi pokraj Bizeljskog, nadomak Klanjca, kapacitete za 250.000 boca; naprave prosječno više od 100.000 boca godišnje, koji put i blizu 200 tisuća. Ono što je vrlo bitno i za naše vinogradare, pogotovo na Plešivici , jest da im je osnovna sorta žuti plavec! Koji daje fine visoke kiseline, i s kojim je osobito uspješan Šember i s mirnim vinom. 

E, za tu spomenutu proslavu Isteniči su imali i poseban povod: objavljeni su u prestižnoj Enciklopediji svjetskih pjenušaca, izdaje ju Christie. Pa je upriličena video konferencija s istodobnim javljanjem Isteniča iz Ljubljane i Essi Avellan iz Finske, vrhunske poznavateljice pjenušaca i autorice (Master of Wine!), Yannicka Benjamina, jednog od najboljih američkih sommeliera i Muslimova Ilyaza Bulatovicha iz Moskve, duboko uronjenog u takve vinske poslove. Vrlo srdačno; od Isteničevih sada očekujemo da ponovo poduzmu promidžbene korake za privlačenje zagrebačkih štovatelja plemenite kapljice.

>>Centurion - prvi pjenušac od vina iz amfore

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije