S rujanskim brojem magazina Slano & slatko opraštamo se od ljeta koje je u gastronomskim krugovima nadmašilo i najoptimističnija predviđanja. Kruna sezone, o kojoj se do prije nekoliko mjeseci naši vrijedni ugostitelji nisu usudili ni maštati, bila je dodjela Michelinovih zvjezdica – čak su tri zasjale na hrvatskom gastronomskom nebu! Najviše ovacija, kako i ne bi, pobrao je Deni Srdoč, jedini hrvatski chef s čak dvije Michelinove zvjezdice koje je uspio zaslužiti prije tridesetog rođendana. Čestitamo od srca!
Sa zvjezdanog neba spustili smo se malo na zemlju, na istarski i kaštelanski terroire, tamo gdje upravo započinju nove berbe, a s njima i novi ciklus proizvodnje vrhunskih vina i maslinovih ulja koja će u godini pred nama donijeti još vrijednih nagrada i priznanja.
Sveto drvo maslina
U čemu je tajna uspjeha braće Chiavalon i zašto smatra da bi istarsko maslinovo ulje ipak moglo biti najbolje na svijetu otkrivamo u razgovoru s Tedijem Chiavalonom, čovjekom koji uvijek gleda deset godina naprijed.
Neprocjenjivo istarsko blago: boškarin
Saznali smo što je sve trebalo napraviti da bi nekoć nezamjenjivo radno govedo postalo zvijezda istarske gastronomije i zašto su i najveći entuzijasti i zaljubljenici u boškarina naposljetku prihvatili gospodarski model njegove revitalizacije.
Šest lica kaštelanskog crljenka
Otišli smo provjeriti je li i kako je 20 godina nakon senzacionalnog otkrića o podrijetlu slavnog zinfandela iskorišten potencijal za brendiranje Kaštela kao domovine slavnog crljenka. Vozeći se u Kaštela, očekivali smo da će nas u nekom trenutku dočekati oznaka na kojoj će pisati nešto u stilu: „Dobro došli u domovinu crljenka kaštelanskog!“ ili „Zinfandel je zapravo crljenak“. Ništa od navedenog. Gdje je zapelo doznali smo od šest kaštelanskih vinara čija se vina piju u cijelom svijetu, ali znamo li kod kuće to cijeniti?
I na kraju... vodimo vas na gljivarski vikend na selo. Naši poznati gastroblogeri, Ana Klaić Pastuović i Mile Butorac pripremili su jela od gljiva zbog kojih ćete se odmah sjetiti da niste dugo ništa pojeli... Dobar tek!