Prvi put se pojavio 1629. u Francuskoj, prenosi Days Of The Year, poznat kao crème fouettée, kroz 16. i 17. stoljeće počeli su ga raditi i u Engleskoj gdje su ga zvali snježna krema, zbog izgleda, a danas pjenastu slasticu nazivamo šlag ili tučeno vrhnje i pripremamo je uz jako puno deserata.
Iako je vrlo jednostavno za pripremiti ga, treba paziti na neke korake koji će poboljšati teksturu i okus.
Prvo imajte na umu da se količina vrhnja udvostručuje, ako imate jednu šalicu vrhnja za šlag, imat ćete dvije šalice šlaga.
Može se raditi u blenderu, ručnom pjenjačom - iako će vam za to trebati najviše snage i vremena - ali najbolja opcija je mikser, dobit ćete najbolju pjenu.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!
Važno je i da vrhnje za šlag bude dobre temperature, ne prehladno, ali ni pretoplo. Izvadite ga iz hladnjaka par minuta prije nego krenete miksati, a imajte na umu i da vam je hladna posuda u kojoj ćete ga pripremati. Ako je tek oprana u vrućoj vodi ili perilici, šlag će se u njoj topiti. Dobro bi bilo i da je staklena, a ne plastična.
Ako želite, možete dodati malo arome od vanilije ili šećera kako biste dobili bolji okus, a neki koriste šećer u prahu, javorov sirup ili med, ovisno o desertu uz koji će poslužiti šlag.
Budite strpljivi. U početku miksanja može se činiti kao da se ništa ne događa, ali ne mijenjajte brzinu miksera. Kroz nekoliko minuta primijetit ćete da smjesa postaje čvršća, prenosi Cookie and Kate.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?
Netko stvarno misli da su čitatelji poprilično zatucani, te su tek nedavno izašli iz špilje i tek svladavaju civilizacijske dosege.