Restoran Stari kapetan sastavni je dio Heritage hotela Adriatic u Orebiću. Uređen kao brodski salon s toplom rasvjetom, Stari kapetan mjesto je posebnog užitka. U ljetnim mjesecima doručak u dvoje, ručak s pogledom na beskrajno plavetnilo ili romantičnu večeru uz svijeće poslužit će vam na terasi restorana koja je ujedno i replika jedrenjaka iz 17. stoljeća, kakvi su nekada plovili morima svijeta, pod zapovjedništvom orebićkih kapetana. Stari kapetan mjesto je koje slavi dalmatinsku kuhinju sa svim specifičnostima Pelješca, poznatog gurmanskog i vinskog odredišta. Tu se pripremaju najfinija jela od svježih i sezonskih namirnica, piju se postup i dingač, moćna vina koja su proslavila Hrvatsku u svijetu. Dok ne dođete u priliku posjetiti restoran Stari kapetan, darujemo vam recept za jedno od omiljenih jela na meniju restorana.
Crni rižoto
Sastojci:
1000 g sipa
4 režnja češnjaka
1 vezica peršina
1 glavica luka
150 g korijena celera
200 ml temeljca
450 g riže
200 ml bijelog vina
100 ml maslinova ulja
1 žlica maslaca
Priprema:
Sipe dobro operite u morskoj vodi, odstranite im kost i ogulite kožu, a crnilo iz mjehura pomiješajte s bijelim vinom. U posudu stavite maslinovo ulje, narezani luk, usitnjeni češnjak i celer pa kad sve zažuti, dodajte sipu i vino. Pirjajte na laganoj vatri dok sipa ne omekša. Držite nakon što sipa omekša još desetak minuta na laganoj vatri, a onda dodajte crnilo, vino i rižu te kuhajte dok riža nije kuhana al dente. Dodajte malo maslaca i peršin i poklopite na 4-5 minuta. Potom servirajte.