Matu Jankovića neko vrijeme nismo imali prigodu gledati jer brzo je napustio tv show „Kuhan i pečen“ pa nas time još više razveselilo kad smo vidjeli da se i on pridružio ekipi chefova koji dio vremena u izolaciji provode kuhajući za sve nas i strpljivo odgovarajući na brojna pitanja i komentare. Baš kao i Mate koji je odmah sa svojim prvim receptom pogodio „u sridu“!
Doručak à la Mate
Potrebno vam je:
ocat
sol, papar
1 jaje
kriška tosta
oko 50 g maslaca (manje ili više po želji)
2 češnja češnjaka
sjeckana panceta (količina po želji)
šampinjoni (količina po želji)
pileći temeljac (za podlijevanje)
2 žlice vrhnja za kuhanje
Priprema:
U lonac stavite vodu s vrlo malo soli i 2-3 žlice octa neka zakipi. U međuvremenu dio maslaca rastopite na tavi na laganoj vatri. Ubacite češanj češnjaka i na to jedan tost. Vodu koja je zakuhala lagano promiješajte sa žlicom kako bi nastao vrtlog i u to ubacite jaje pa pustite neko vrijeme da se kuha. Tost okrenite na drugu stranu i izvadite češnjak. Nakon par minuta maknite tost s tave. U istu tavu stavite pancetu i pojačajte vatru. Dodajte ostatak maslaca i šampinjone te sve pomiješate. Jaje izvadite iz lonca i stavite odvojeno u posudu. Na pirjane gljive i pancetu dodate nasjeckani češnjak, kratko promiješajte pa zalijte s malo temeljca i dodajte papar. Na kraju dodajte kap jabučnog octa. Vrhnje postepeno dodajete i pustite da zakuha. Žlicom izvadite gusti dio smjese i stavite na tost. Na kraju dodajete poširano jaje. Dobar tek!
Želite li svoj doručak pripremiti u društvu Mate Jankovića, to možete učiniti uz ovaj video: