Festival enologije

Prvi put na domaćoj sceni vina iz bordoškog châteaua

vino
AFP
25.11.2011.
u 15:48

Svi koji danas dođu moći će kušati vina koje je Večernji list proglasio najboljima

Svi koji u svijetu vina i vinarstva nešto znače, žele naučiti ili se predstaviti, okupili su se u petak u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade na 6. međunarodnom festivalu vina. Radionice, okrugli stolovi te predstavljanje vina obilježili su prvi dan festivala.

S obzirom na velik interes koji za vina hrvatskih vinara u posljednje vrijeme vlada u svijetu, nije ni čudo da se u Zagrebu zatekao zavidno velik broj stranih novinara i vinskih eksperata koji, osim što prate festival, putuju i u Istru na organizirani obilazak tamošnjih renomiranih vinarija i kušanje nagrađenih vina.

Prvi put u Hrvatskoj nastupaju i bordoški vinari iz dviju uglednih vinarija: Château Clinet i Château La Dominique, koji su na dvije radionice predstavili drugi pogled na vina, a što je posebno zanimalo domaće vinare. Francuzi su predstavili najbolja godišta svojih vina – 2000., 2005. i 2008. – što je ujedno prvi put da jedan obiteljski bordoški château predstavlja svoja vina u Hrvatskoj.

– Vino je društveni proizvod, ono otvara ljudima priliku da se sretnu i upoznaju. Većina ljudi koja je ili uključena u proizvodnju ili jednostavno voli piti vina, svuda u svijetu dijeli ovu filozofiju. Ponosni smo što ćemo moći upoznati hrvatske potrošače, ali i Hrvatsku kao zemlju s dugogodišnjom tradicijom u mnogi aspektima života. Na poslovnoj razini, želimo da se ljudi vežu uz naše vino. Mi smo obiteljska vinarija s malenom proizvodnjom (40 tisuća butelja), stoga nam je izuzetno bitan dodir s kupcima – zadovoljan je u Ronan Laborde, vlasnik i vinar Château Clineta.

Festival vina puno je više od promocije vina, to je događaj koji, čulo se u petak, okuplja sve ljubitelje vina i hrane te je posvećen kulturi stola.

Istaknuto je i to da je gastronomija važan kotačić u turističkoj ponudi Hrvatske jer gostu više nije dovoljno prodati sobu, suncobran i ležaljke kraj prekrasnog mora. Moderni turist želi više, a vrhunska gastronomija i enologija trend su u svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije