Danas Lijepu Našu na Euroviziji predstavlja Baby Lasagna pa vam u njegovu čast donosimo recept za najukusnije lazanje. Ovo je ukusno jelo koje potiče iz Italije, poznato po slojevima tanke tjestenine, umaka od mesa, bešamela i sira. Ovo klasično jelo se priprema složenim procesom, ali rezultat je apsolutno vrijedan truda. Uživajte!
Sastojci:
Za mesni umak:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 komadića celera, sitno nasjeckana
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 mrkva (oko 100 g), sitno nasjeckana
- 3 češnja češnjaka
- 140 g pancete
- 500 g junećeg mljevenog mesa
- 500 g mljevene svinjetine
- 200 ml mlijeka
- 400 g konzerve sjeckane rajčice
- 2 lista lovora
- 1 grančica ružmarina
- 2 grančice timijana
- 2 žličice sušenog origana
- 2 goveđe temeljne kocke
- 500 ml crnog vina
VEZANI ČLANCI:
Za lazanje:
- oko 400 g listova suhe tjestenine
- 50 g parmezana, sitno naribanog
Za bijeli umak (bešamel):
- 1,5l mlijeka
- 1 glavica luka
- 3 lista lovora
- 3 klinčića
- 100 g maslaca
- 100 g glatkog brašna
- Malo muškatnog oraščića
Priprema:
1. Prvo napravite bešamel. Stavite mlijeko, luk, lovorov list i klinčiće u veliki lonac i lagano zakuhajte. Isključite vatru i ostavite 1 sat da se prohladi.
2. Za mesni umak u drugi veći lonac stavite ulje, celer, luk, mrkvu, češnjak i pancetu. Lagano pirjajte dok povrće ne omekša, ali ne dobije boju.
3. Dodajte goveđe i svinjsko mljeveno meso, mlijeko i nasjeckane rajčice. Koristeći kuhaču, promiješajte i izlomite i zgnječite grudice mljevenog mesa uz stijenke posude. Kad se mljeveno meso uglavnom promijeni boju, umiješajte sve začinsko bilje, kockice temeljca i crno vino te pustite da lagano kuha. Poklopite i kuhajte 1 sat, povremeno miješajući
VEZANI ČLANCI:
4. Otklopite i lagano kuhajte još 30 minuta do sat vremena dok meso ne omekša i postane sočno. Kušajte i začinite.
5. Za završetak bešamela procijedite mlijeko kroz gusto cjedilo. U istom loncu otopite maslac pa umiješajte brašno i kuhajte 2 minute.
6. Umiješajte malo po malo procijeđeno mlijeko – smjesa će se prvo zgusnuti u tijesto, ali nastavite, postupno dodajući mlijeko kako biste izbjegli grudice. Pustite da lagano kuha uz stalno miješanje (ako imate grudice, brzo umutite). Lagano miješajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Začinite solju, paprom i dobro naribanim muškatnim oraščićem.
7. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Žlicom mesnog umaka premažite dno posude za pečenje. Pokrijte s jednim slojem listova tjestenine, po potrebi ih zalomite da stanu, a zatim prelijte četvrtinom bešamela. Žlicom dodajte trećinu mesnog umaka i pospite malo parmezana.
8. Ponovite slojeve – tjesteninu, bešamel, meso i parmezan – još dva puta da iskoristite sav mesni umak. Dodajte posljednji sloj tjestenine, zadnji dio bešamela i preostali parmezan. Pecite 1 h dok ne počnu mjehurići, ne porumene i ne postanu hrskave na vrhu.
Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!