Smokve su već počele dozrijevati i spremne su za branje. Ako imate sreće da uberete više nego što možete pojesti, sušenje i priprema pekmeza savršen su način da iskoristite višak i uživate u smokvama i tijekom zime. Postoji mnogo zdravih i ukusnih recepata za džem od smokava, a ovdje vam donosimo jedan zanimljiv tradicionalni recept s orasima (koje možete i izostaviti po želji), piše Croatia Week.
Sastojci:
- Smokve (sušene) – 450 g
- Orasi (sjeckani) - 2 žlice
- Šećer – 100 g
- Voda - 1 litra
- Cimet – 1/2 žličice
- Maraschino liker - 1 čaša
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Operite smokve, a zatim ih sitno nasjeckajte. Što su komadići manji, to će džem biti bolji. Smokve namočite u vodi preko noći kako bi omekšale. U loncu rastopite šećer u 100 ml vode. Dodajte smokve u lonac i povremeno miješajte dok se voda ne reducira. Kada je džem gotov, pola smjese prebacite u drugu posudu. Preostalu polovicu ostavite na vatri, dodajte maraskino liker i cimet te kuhajte još 3-4 minute. U dio pekmeza koji ste odvojili dodajte nasjeckane orahe i dobro promiješajte. Oba pekmeza su sada gotova. Prebacite ih u staklenke i čuvajte na hladnom mjestu.
Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito: