Prhka štrudla od borovnica savršen je desert za sve ljubitelje voćnih poslastica. Kombinacija hrskavog tijesta, kremastog sira i sočnih borovnica čini ovu štrudlu neodoljivim užitkom za nepce. Ovaj recept dovoljan je za pripremu dvije štrudle, savršene za dijeljenje s obitelji i prijateljima. Uživajte!
Sastojci za tijesto:
- 130 g glatkog brašna
- 130 g oštrog brašna
- 130 g maslaca
- 130 g šećera u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
VEZANI ČLANCI:
Sastojci za nadjev:
- 300 g krem sira
- Korica jednog limuna
- 1 vanilin šećer
- Žličica mljevene tonke (ili vanilije)
- 1 žlica griza
- 3 žlice šećera
- 300 g borovnica
Priprema: U velikoj posudi pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umutite jaje i dodajte ga u smjesu, zatim dodajte kiselo vrhnje. Sve zajedno zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte ih u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
VEZANI ČLANCI:
U posudi izmiješajte krem sir, šećer, koricu limuna, vanilin šećer i tonku ili vaniliju. Dodajte žlicu griza i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Na kraju umiješajte borovnice pazeći da ih ne zgnječite. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika. Na sredinu tijesta stavite polovicu nadjeva i pažljivo preklopite rubove tijesta preko nadjeva kako biste oblikovali štrudlu. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta i nadjeva. Štrudle pažljivo prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok štrudle ne poprime zlatno-smeđu boju. Ostavite štrudle da se malo ohlade prije rezanja. Poslužite ih posipane šećerom u prahu ili uz kuglicu sladoleda po želji.
Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!