Kao prilog ili glavno jelo, krpice sa zeljem vraćaju u naše domove miris i okus djetinjstva. Jednostavne su za pripremu, a bit će još i bolje ako ih napravite s domaćom tjesteninom. Također, pripremite ih na svinjskoj masti umjesto na ulju – ne samo da će ''zacakliti'' jelo nego će mu dati i tradicionalni okus.
Sastojci:
- glavica od oko 1,5 kg zelja (kupusa glavaša)
- 1 srednja glavica luka
- ½ žlice šećera
- sol • papar
- 3 žlice biljnog ulja (ili svinjske masti)
- 1 žličica svježeg sjeckanog peršina
VEZANI ČLANCI:
Tijesto za krpice:
- 300 g glatkog brašna
- 3 jaja
- sol
- 1 žličica biljnog ulja
Priprema: Na radnoj površini od brašna, jaja, prstohvata soli te žličice ulja umijesite tvrđe tijesto. Ostavite da se odmori. Podijelite ga u četiri do šest loptica. Oblikujte slojeve debljine 2-3 milimetra valjkom ili strojem za tijesto. Posložite ih jedan na drugi, posipajući ih obilno brašnom da se ne zalijepe pa ih nožem izrežite na kvadratiće veličine 3 x 3 cm. Kuhajte ih u kipućoj vodi al dente 2 – 3 minute te procijedite. Nasjeckajte luk na kockice. U tavi zagrijte ulje sa šećerom pa dodajte luk. Dinstajte ga dok ne omekša i požuti. U međuvremenu narežite zelje ili ga krupno naribajte. Uspite ga u posudu s lukom i posolite da što prije pusti vodu. Kad se zelje blago počne karamelizirati, ubacite ocijeđene krpice pa sve promiješajte da se poveže. Popaprite, pospite sjeckanim peršinom i poslužite.
Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!