Pred vama su najbrže i najsočnije čokoladne kocke ikad, bez jaja, od sastojaka koje u svakom trenutku imate kod kuće, a za čiju pripremu ne morate ni vaditi mikser jer se sve umuti sa žicom u tren oka. Recept food blogerice @natalija_mysticcakes ispisan je ‘na čaše’ za sve vas koji mrzite uključivati digitalnu vagu. Ali, naravno, tu su i točne mjere u gramima za sve vas koji volite držati sve konce u rukama.
Sastojci:
Mjera: čaša jogurta (180 ml)
- Za biskvit:
- 3 čaše oštrog brašna - 390 g
- 1 čaša šećera - 180 g
- 2 vanilin šećera
- 2 žličice sode bikarbone
- 4 žlice kakaa
- 1 čaša ulja – 180 g
- 3 čaše jogurta - 540 g
- 100 g brusnica (po želji)
Za čokoladni preljev:
- 20 žlica mlijeka
- 8 žlica šećera - 80 g
- 150 g margarina (ili maslaca)
- 2 žlice kakaa
- 200 g čokolade za kuhanje
Priprema: U zdjelu staviti redom sve suhe sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer, sodu bikarbonu i kakao pa izmiješati žicom. Zatim dodati ulje i jogurt i opet dobro izmiješati dok se sve ne sjedini u glatku smjesu bez grudica. Na kraju po želji dodati brusnice, ali može i bez njih. Pleh veličine 32×22 cm nauljiti i pobrašniti pa izliti smjesu za biskvit. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha na sredini kolača, gotov je. Dok se kolač hladi pripremite preljev.
U lonac staviti sve sastojke za preljev: mlijeko, šećer, margarin narezan na kockice, kakao i izlomljenu čokoladu. Zagrijte na srednjoj vatri miješajući dok se sve ne otopi u jednoličnu čokoladnu smjesu. Prohlađeni biskvit narežite na kocke. Prelijte toplim čokoladnim preljevom. Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi oko 30 minuta da upije preljev i ohladi se. Po želji po vrhu pospite listiće badema, sjeckane lješnjake ili orahe, iako će biti super i bez ičega.