Kroštule su neizostavan, tradicionalni recept iz Istre u kojem uživaju već mnoge generacije. One su zapravo tijesto koje se uvija u tanke vrpce, prži se te, na kraju, posipa šećerom u prahu. Mi za vas imamo recept za prave, tradicionalne kroštule uz koji će vam baš svaki put ispasti savršeno!
Sastojci:
- 3 jaja
- 3 žlice ulja
- 3 žlice octa
- 3 žlice rakije (lozovača)
- 2 žlice šećera
- 500 grama brašna
- prstohvat soli
- 300 ml ulja za prženje
- 50 g šećera u prahu ili kristal-šećera za posipanje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: U jaja dodajte ulje, ocat, rakiju, šećer i sol, a potom sve sastojke temeljito promiješajte. Po potrebi dodajte brašno kako biste postigli čvrstoću tijesta sličnu onoj za rezance. Rukama dobro obradite tijesto i razvaljajte ga što je tanje moguće. Koristeći ukrasni kotačić, izrežite široke trake, kao što je prikazano na slici. Svaku traku zarežite vertikalno po sredini, a zatim donji dio trake provucite kroz otvor. Pržite ih u zagrijanom ulju (ne prevrućem da ne izgore), a zatim ih dok su još vruće pospite šećerom u prahu ili uvaljajte u kristal-šećer.
Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas