Istarske fritule vrlo su slične talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Ovaj će popularni desert oduševiti članove vaše obitelji, a priprema je jednostavna. Naravno, ako ne volite grožđice možete ih izbaciti iz recepta i dodati, na primjer, komadiće čokolade.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 2 žutanjka
- 80 g grožđica
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 20 g maslaca
- 1,5-2 dl mlijeka
- 0,5 dl rakije (ili ruma)
- naribana korica neprskanog limuna
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipavanje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: U 1 dl mlakog mlijeka rastopite kvasac s malo šećera i ostavite na toplom da se digne. U zdjeli umiješate brašno, sol, jaja, šećer, suhe grožđice, rastopljeni maslac, pola količine rakije i naribanu limunovu koricu. Kada se kvasac digne, dodajte ga ostalim sastojcima za tijesto i sve umiješajte kuhačom. Dodajte još toliko mlijeka da tijesto bude mekano da se može odvajati žlicom. Sve dobro umiješajte i ostavite 30 minuta da kisa. Jednom žlicom uzimajte manje komadiće tijesta, a drugom ih gurajte u vruće ulje. Fritule pržite s obje strane da se zazlate (pazite da ulje nije prevruće). Posipajte šećerom u prahu.
Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas
Zadrani u fritule stave i pinjole.