CAR POVRTNJAKA

RECEPT DANA Otvorena je sezona patlidžana: Pronašli smo najjednostavnije i najbrže recepte za omiljeno povrće!

Patlidžan
Thinkstock
28.07.2024.
u 09:00

Patlidžan je savršen odabir za sve koji paze na liniju jer se u 100 grama kriju svega 24 kalorije

Patlidžan je jedna od omiljenih ljetnih namirnica. Izvorno se uzgaja u Indiji i na Šri Lanki, ali rasprostranjen je po cijelom svijetu, a osobito je cijenjen u nama jako dobro poznatoj mediteranskoj kuhinji. Savršen je odabir za sve koji paze na liniju jer se u 100 grama svježeg patlidžana kriju svega 24 kalorije. Osim toga, ovo povrće bogato je vlaknima. Poznat je po gorkom okusu koji je moguće ublažiti kako se očišćeni patlidžan prije pripreme dobro posoli i nakon pola sata ispere. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za pripremu ovog ljubičastog kralja povrtnjaka.

Punjeni patlidžani: Dva patlidžana ogulite, prerežite uzdužno na pola, izdubite u oblik lađica i posolite, i lađicu i sredinu, da otpuste gorčinu. Na ulju propirjajte jedan luk, jednu papriku, dodajte sredinu patlidžana i mljeveno meso. Pred kraj dodajte žličicu koncentrata rajčice i začine po želji te smjesom punite patlidžane. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta, a pred kraj po vrhu rasporedite komade mozzarelle i ostavite u ugašenoj pećnici pola sata.

VEZANI ČLANCI: 

Pohani patlidžani: Patlidžane očistite, uzdužno ih narežite na kriške debljine pola centimetra, nasolite da puste gorčinu i isperite. Potom ih uvaljajte u oštro brašno, zatim u jaja i na kraju u kukuruzno brašno pomiješano s malo suhe mljevene paprike. Pržite na ulju te poslužite uz osvježavajuću salatu od krastavaca i vrhnja.

Salata od patlidžana i paprike: Patlidžane i paprike očistite i pecite ih u pećnici dok ne postanu mekani. Kad se ohlade, narežite ih na trakice, dodajte sol, papar, puno svježeg češnjaka i maslinovo ulje te dobro promiješajte. Pustite da odstoji sat vremena, nakon toga je salata spremna za jelo.

VEZANI ČLANCI: 

Namaz od patlidžana: Na ulju pirjajte dvije velike glavice luka. Kad omekša, dodajte na kockice narezana tri patlidžana i pirjajte dok ne budu posve mekani. Pred kraj pirjanja dodajte soli i papra po želji te 5-6 režnjeva bijelog luka. Pirjajte još nekoliko minuta, a kad je gotovo usitnite štapnim mikserom i toplo spremajte u zagrijane staklenke. Ovako pripremljen namaz možete čuvati tjednima.

Recept za raštiku na dalmatinski:

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Aristarh
Aristarh
10:14 28.07.2024.

Ogulite patliđan i isjecite na kriške debele 1 cm. Posolite i ostavite 10 min da se odgorče. Nakon toga isjecite odgorčene kriške na kockice od 1 cm³ i ispržite na ulju u tavi, dok ne posmeđe. Onda zalijte umučenim jajima. Tako pripremljenu kajganu poslužite. Nema viška ni bacanja 😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije