Kad je u pitanju tijesto za pizzu, najbolje je raditi ga s 00 brašnom, ali ako ga slučajno nemate, možete koristiti i glatko brašno. Što se kvasca tiče, koristi se manja količina, jer se tada fermentacija događa sporije i tijesto za pizzu će biti još bolje. Uz to, nemojte štediti ni na maslinovom ulju.
Evo jedan recept za brzinsko tijesto za pizzu. Od sastojaka će vam biti potrebno 400 grama brašna 00, 7 grama aktivnog suhog kvasca ili jedan paketić, 2 žličice soli, ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 šalica tople vode, te par žlica kukuruznog brašna.
Ako imate mikser za tijesto, dodajte brašno, kvasac i sol te upalite mikser. Ulijte ulje u laganom mlazu, pa vodu. Nastavite mijesiti dvije do tri minute. Postupak je isti i ako nemate mikser, sve radite rukama. Tijesto bi trebalo biti mekano, ljepljivo i elastično. Ako je presuho, dodajte malo vode. Isto tako, ako je premokro, dodajte nekoliko žlica brašna. Na prozirnu foliju stavite tijesto i izradite ga u oblik pravokutnika. Utisnite prstima gornji dio tijesta posvuda. Preklopite lijevu trećinu tijesta i napravite još udubljenja, pa desnu i ponovite. Preklopljeno tijesto prekrijte folijom i pustite da se diže 20-ak minuta. Nakon toga, preprežite ga na pola, jedan dio ostavite u zamrzivaču, a drugi na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
VEZANI ČLANCI:
Jedan trik koji uvijek pali jest da lim za pečenje ostavite u pećnici dok se ona zagrije na 240 stupnjeva. Najvažnije je izbjegavati papir za pečenje. Umjesto toga, nauljite lim ili ga malo pobrašnite. Najbolje da kalup ili lim stavite u pećnicu kako bi se zagrijao, a onda ga netom prije nego želite složiti pizzu izvadite, nauljite ili pobrašnite te sve pripremite i stavite je unutra. Namastite lim i pospite kukuruznim brašnom. Lagano počnite izvlačiti tijesto u kružni oblik. Položite ga na lim za pečenje. Nadijenite i pecite od 6 do 10 minuta.
Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!
također vrlo je jednostavno napraviti umak za pizzu .... konzerva pelata ili pasirane rajćice, malo ulja (obićno ne maslinovo), žlićica granula češnjaka, sol, papar i voda ....... ne blendati nego miksati minutu ..... nikakvi kečapi i industrijski umaci za pizzu. Kad si napravite po svom ukusu neće trebati ni sir ni šunka na pizzi. također gljive ostaviti da ostoje VAN frižidera kako nebi pustle vodu kod pećenja a tu grešku radi većina tzv pizza majstora pa dobijete bazen u tijestu a ne pizzu