nekoliko smjernica

'Recept' za sagorijevanje kalorija: Kada trebate pojesti povrće i popiti prvu kavu

Shutterstock
26.08.2024.
u 07:00

Vrijeme obroka je od velike važnosti, pa čak i redoslijed kojim jedete određene stvari

Ono što jedete može vas učiniti zdravijima, ali važno je i samo vrijeme obroka, redoslijed kojim jedete određene stvari, pa čak i kada idete na pauzu za kavu, piše The Sun. Ovo su neki od smjernica kojih se trebate držati da biste sagorjeli kalorije i smanjili stres.

Povrće prije ostale hrane: Jedenje povrća prije ostalih stvari na tanjuru može vam pomoći da se dulje osjećate sitima i da smršavite. Povrće sadrži vlakna koja pomažu u regulaciji šećera u krvi. "Počevši s povrćem i unosom vlakana, možete smanjiti unos ugljikohidrata", rekla je dijetetičarka Carolyn Williams.

VEZANI ČLANCI:

Jutarnju kavu popijte oko 11 sati: Pričekajte nekoliko sati do prve šalice, kada razina hormona kortizola u vašem tijelu padne i osjetite pad energije. "Ako se, na primjer, probudite u 7 ujutro, svoju prvu kavu popijte  do 10 ujutro kada ćete imati najviše koristi od nje", kaže stručnjakinja za spavanje, dr. Deborah Lee.

Večera je rezervirana za 17 sati: Rane večere mogu poboljšati probavu i mršavljenje. Ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom zamoljeni su da jedu iste obroke u različito vrijeme, a Nina Vujović s Medicinskog fakulteta Harvard rekla je da večera u 17 sati čini "značajnu razliku u načinu na koji sagorijevamo kalorije i skladištimo masti".

Uživajte u njima bez grižnje savjesti: Ove namirnice gotovo da i ne sadrže kalorije!

1/9

Voće kao predjelo: Kao i kod povrća, voća su bogata vlaknima, pa ih je najbolje jesti prije obroka umjesto nakon, kao što često činimo, a to se posebno odnosi na jabuke. Prehrana bogata vlaknima potiče proizvodnju hormona koji smanjuje apetit, peptida tirozinskog tirozina (PYY).  

"Sada razumijemo da su prehrambena vlakna povezana s nižim razinama gladi, u usporedbi s prehranom s malo vlakana, te da određena vlakna i aminokiseline stimuliraju PYY", rekla je dr. Aygul Dagbasi.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu

Žene trebaju jesti prije vježbanja: Koliko masnoća sagorijeva vježbanje ovisi o tome jeste li jeli prije ili poslije vježbanja, ali prvo je najbolje za žene, a drugo za muškarce. Jedno je istraživanje pokazalo da su žene koje su pile napitak s ugljikohidratima prije teretane postigle bolje rezultate, dok su muškarci bolje prošli ako su ga popili kasnije.

Muškarci obično imaju više mišića koji pohranjuju energiju za proizvodnju ugljikohidrata i neće sagorjeti te masti ako su popili piće koje ih već osigurava. "Muškarci postižu bolji efekt ako vježbaju na prazan stomak jer mišići tada sagorijevaju više masti"; zaključio je dr. Adam Collins sa Sveučilišta Surrey

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije