GULAŠi, RIŽOTi, PILETINA, VARIVa, oslić... popularna su jela

Ručak za 20 kuna

Hrelić
Renato Branđolica
19.02.2010.
u 08:02

Gosti koji su dolazili na janjetinu, teletinu i objedovali za dvjestotinjak kuna posve su iščezli, kažu ugostitelji.

– Gosti koji su dolazili na janjetinu, teletinu, odnosno objedovali za dvjestotinjak kuna posve su iščezli. Ali nismo prazni. Dolaze nam ljudi koji rade u okolnim uredima ili oni koji žive u susjedstvu i, čemu sam se u početku malo čudio, mladi. Dođe njih pet-šest, pojedu varivo za manje od dvadeset kuna i to im je mnogo bolje nego suhi sendvič. A i našim se susjedima više isplati kod nas na dnevni meni poput jučerašnjeg; riblju juhu, pohanog oslića sa salatom i palačinku za 35 kuna, nego to spremati doma. Bude tako i dana kad smo, bez obzira na krizu, puni do zadnjeg mjesta – govori vlasnica zagrebačkog restorana Plavi 9 Nadica Čretnik.

Domaća kuhinja

Ta zagrebačka gostionica nije izuzetak. Mnogi ugostiteljski objekti diljem Hrvatske nude pristojan objed za dvadesetak kuna. Jedan je od takvih i bjelovarski Golub, koji je od otvaranja 1962. godine sinonim za domaću kuhinju i za čijim se stolovima u isto vrijeme mogu zateći direktori, političari i radnici. Iako je, kako kažu vlasnici, posljednjih sve manje. Inače, u Golubu je dvadesetak kuna cijena ručka: juhe, glavnog jela, priloga i salate, a 22 kune dostaju i za šumski odrezak (svinjski ili pileći odrezak s umakom od šampinjona) s prilogom.

Brođanima je uz cijenu od 20 do 25 kuna po obroku također na raspolaganju velik izbor u više slavonskobrodskih restorana. U Zvonimiru, recimo, paprikaš, musaka ili rižoto stoje 20 kuna, a za 5 kuna više na stol stiže i pečena pastrva. Gostiju za ručak ne nedostaje, kao ni u Onyxu, gdje se za 20 kuna svakodnevno nudi čobanac, ili Unu gdje zapečeni čobanac s kobasicom stoji 25 kuna.

Toliko će grah s kobasicom, gulaš, ćufte, sarmu ili paprikaš namjernik platiti i u vukovarskim restoranima, s tim da će i jednostavnija jela ako su izvan dnevnih menija biti skuplja, pa će već špageti stajati 28 kuna. Isto koliko i obrok pohane piletine u riječkom restoranu RI i često polovicu – ostaviti. Naime, taj restoran na riječkoj rivi poznat je po obilju na tanjurima, pa domaćini služe i po pola obroka. Obrok od pola porcije pohane piletine za 14 kuna uz povrće kuhano na pari, blitvu, mlince ili palentu i dalje je više nego izdašan. U pulskom se restoranu Mediteran maneštra, jota ili grah, pak, mogu pojesti za 20, a npr. njoki s gulašem ili bečki odrezak sa salatom od krumpira za 25 kuna.

Osiromašeni Šibenik

Šibenčani, međutim, pamte vremena kad su mogli više birati. Od bogate tradicije marendavanja jednostavnih tradicionalnih jela duge stotinjak godina ostala je sjena. Od starih zalogajnica opstala je jedino Penkala kod tržnice, u kojoj se gulaš, tripice (fileki), grah i slična jela mogu dobiti od 27 kuna naviše. Nigdje se ne može naići na neku vrstu dnevnog menija po pristupačnim cijenama. Tek u predgrađu ističe se restoran Gušt, u kojem glavno jelo stoji 15 kuna. Juhe su od 8 do 12 kuna, kao i salate, a za 30 se može pojesti obilan obrok sličan domaćem ručku.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
pp
12:16 19.02.2010.

hvala Bogu su se dosjetili...ako ljudi zarade dnevno 200ak kuna pa di će na jedan obrok potrošiti 100-200, cijene kod nas divljaju i nije izvedivo za normalne ljude jesti vani...da nude ručak za 20 kuna puno više ljudi bi jelo vani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije