Šmarn voli pojesti i Petra Jelenić, poznata zagrebačka slastičarka, koja kaže da je najvažnije pri njegovoj izradi odvojiti žumanjke i bjelanjke te žumanjke istući sa šećerom, a bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli te potom te dvije smjese pomiješati. Dodatak rastopljenog maslaca obavezan je, kaže Petra, a umiješati se uvijek mogu i nasjeckane smokve ili datulje, cimet, anis ili klinčići.
Kaiserschmarn (Carski drobljenac)
Sastojci:
5 jaja
100 g šećera
250 g glatkog brašna
50 g grožđica
200 ml mlijeka
60 g maslaca
limunova korica
prstohvat soli
šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Žumanjke i šećer tucite dok se ne zapjene pa naizmjence dodajte brašno, mlijeko, rastopljeni maslac, grožđice i limunovu koricu. Na kraju pažljivo umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka u koje ste dodali prstohvat soli. Na tavi dobro zagrijte žličicu maslaca pa ulijte tijesta kao za debelu palačinku. Kad se gornja strana skrutne, a donja bude pečena, pomoću dvije vilice rastrgajte palačinku pa lagano miješajući i potresajući tavom ispržite do kraja. Pospite šećerom u prahu te dodajte domaći pekmez po želji. Poslužite toplo.