Kada je prestižni Lonely Planet nedavno objavio kako je Zadar izabran u top deset svjetskih destinacija uz preporuku za izbor najbolje destinacije za putovanja u 2019. godini, u opisu te preporuke na internetskim stranicama prestižnog australskog turističkog vodiča za putovanja, čija su tiskana izdanja dosad prodana u više od 120 milijuna primjeraka, našao se i članak o izabranim zadarskim restoranima. Četiri od njih – bistro Corte Vino & More butik hotela Almayer Art & Heritage, potom restoran Kaštel hotela Bastion, obnovljeni restoran Kornat i Gourmet Kalelarga Art Hotela Kalelarga – na samom su vrhu popisa o kojima Lonely Planet piše biranim riječima. "Iskustvo najviše klase" ili "Posjet koji se pamti" – opisuje najpoznatiji svjetski vodič za putovanja vrhunske zadarske restorane, ali ništa manje maštovito opisuju ih gosti restorana kada svoje dojmove dijele s milijunima čitatelja drugih prestižnih turističkih medija.
"Nismo očekivali takvo sjajno iskustvo u hotelu u kojemu smo odsjeli, ali sada nam je drago što takvu priliku nismo propustili. Ambijent, prezentacija hrane, izbor vina i okus svega što nam se poslužilo, vrhunske je kvalitete" – ovim je riječima jedan gost u Almayer Art & Heritage Hotelu opisao svoje iskustvo boravka i zadovoljstvo raskošnom gastronomskom ponudom i ambijentom. S tim se dojmom slažu i mnogi drugi gosti toga prestižnog zadarskog hotela koji su ostavili komentare na najcjenjenijem turističkom portalu TripAdvisor, koji uključuje recenzije više od pet milijuna restorana i hotela u svijetu, uz zaključak kako su hrana, posluga i ambijent – vrhunski. Laskave ocjene dobili su i drugi zadarski restorani, dok je ambijent stare gradske jezgre – Kampo Kaštelo – postao novi zaštitni znak zadarske gastronomije i turističke ponude koju će posjetitelji manifestacije Advent u Zadru moći uskoro doživjeti iz prve ruke na posebno organiziranom Kampo Adventu u prekrasnom Perivoju Gospe od zdravlja.
Bistro Corte Vino & More, hotel Almayer
Almayer Art & Heritage Hotel smješten je u samom srcu staroga grada s dvorištem kojim dominira hotelski bistro Corte Vino & More. Otvoren je ne samo gostima hotela nego i svim drugim posjetiteljima, a svakog jutra nudi à la carte jelovnik i buffet doručak. Ljubitelji vrhunske kave uživat će u ponudi hotelskog bistroa koji surađuje s pržionicom Cogito Coffe Roasters i nudi posebne vrste kava, pripremljene na brojne načine, uključujući i one iz bečke kulture ispijanja kave – Mozart café, Mazagran i druge. Iz bogate ponude bistroa – ističu vlasnici zadarskog Almayera, bračni partneri Irina Bakija i Vjekoslav Bobić – izdvaja se sladoled aROMA gelato od prirodnih sastojaka, brojni likeri te cherry brandy manjih lokalnih proizvođača, dok gurmani imaju priliku za nove doživljaje inspirirane drevnim Mediteranom i lokalnom gastro tradicijom.
Almayer je opisan kao mjesto za sanjare i epikurejce, a da nije riječ samo o inspiraciji njegovih posjetitelja, svjedoči i slavni britanski The Daily Telegraph koji je priču i recenziju Almayera ponudio svojim čitateljima.
"Ovaj butik hotel smješten je u pažljivo obnovljenoj zgradi iz 19. stoljeća u starom dijelu Zadra. Elegantan, ali nepretenciozan, ističe suvremeni dizajn i modernu umjetnost" – piše u podnaslovu priče o Almayeru. Ocjena je i više nego laskava: zadarski hotel dobio je gotovo savršene devetke za stil, uređenje soba i karakter, dok je visoke osmice zaslužio za lokaciju, hranu i piće te omjer vrijednosti za novac. Općenito se zadarski Almayer i njegov hotelski bistro prema mišljenju Telegraphovih eksperata našao među 30 najboljih hotela u Hrvatskoj, u društvu dubrovačkoga Hilton Imperiala, modernističkoga hotela Croatia u Cavtatu ili riječkoga Grand Hotela Bonavia. Priča Almayer Art & Heritage Hotela započela je prije pet godina otkupom ruševne zgrade i dvorišta. Njegovi vlasnici zamislili su ga kao jedinstveni art hotel i galeriju s ambijentom suživota stoljetne baštine, suvremene umjetnosti i dizajna, odnosno transformacije ruševine u mjesto koje spaja atmosferu doma i umjetničke galerije. Dvorište hotela u Kampo Kaštelu okruženo je srednjovjekovnim kamenim zidom, a nakon obnove pretvoreno je u središnji prostor u kojem se odvija društveni život kao amalgam tajnog vrta, klasične kavane i mediteranske pjace.
Restoran Kaštel, hotel Bastion
U idiličnom okruženju zaštićenih UNESCO-vih zadarskih bedema na lokaciji koja odiše duhom drevnog Zadra i njegova bogatog kulturnog nasljeđa, u otmjenom ambijentu hotela Bastion, sitno je vezao slavonski gastronomski bećarac. To je bio tek početak gastronomske priče na prošlogodišnjem Adventu u Zadru kojim je Kampo Kaštelo kao dio adventske manifestacije ponudio vrhunsku gastronomiju. Gastronomski spektakl u hotelskom restoranu Kaštel nije predstavio samo slavonsku kuhinju; njegovi chefovi Peruanac Bruno Cezar Lerzundi i Slavonac Marko Bošković, uz izabrana vina u slijedovima, gostima su ponudili najbolje od različitih kuhinja –španjolske, dalmatinske, peruanske i druge – kao svojevrsnu dekonstrukciju.
"Bilo je isto, ali drukčije", objasnio je chef Bošković. Tako se na meniju našao volovanes punjen tartarom od kulena sa slatko-kiselim papričicama poslužen s Rosé Cabernet Sauvignonom, a nakon toga pulled pork (vučena svinjetina) na kremi od dimljene slavonske paprike, štrudla od kiseloga kupusa sa slaninom te umakom od matovilca – sve sljubljeno sa chardonnayem. Uslijedilo je ono najbolje: glazirani jelen s rimskim njokom i cabernet sauvignonom, a kako bi sve bilo podvučeno slavonskim, rimski njok je umjesto griza imao buće i čvarke. Ovaj intimistički pristup uz jednostavnost i prepoznatljivost donio je hotelskom restoranu brojnu publiku. Ocjene su na TripAdvisoru također visoke te iskazane u superlativima: "Poseban restoran unutar nevjerojatne povijesne zgrade na zidinama staroga grada" ili "Perfektna mediteranska kuhinja u Zadru“". Uspjeh restorana, kao cijelog otmjenog i luksuznog hotela s wellnessom i konferencijskom dvoranom, chef Bošković objasnio je vrlo jednostavno upravo na primjeru – kuhinje.
"Želja mi je da svaki osobni susret s gostima počne i završi osmijehom. Dobra energija i pojedinačni pristup svakom gostu jednako su važni kao i vrhunska hrana", poručio je chef restorana Kaštel.
Restoran Kornat
Ispod zadarskih bedema s pogledom na more u raskoši vrhunskoga gastronomskog doživljaja gdje nema kompromisa prema osrednjosti, smješten je kultni Kornat, jedan od najstarijih zadarskih restorana. U nedavno preuređenom, iznimno ugodnom i toplom prostoru ukrašenom pijaninom i kućnom bibliotekom, Kornat je uspješno zadržao svoj gastronomski renome i šarm u novom ambijentu. Od prve organizacije adventskog spektakla u Zadru, kojim se u predblagdansko vrijeme uspješno revitalizirao život na gradskim ulicama, kultni restoran je nezaobilazna destinacija svakoga gastronomskog promišljanja. Na Liburnskoj obali, s pogledom na brodove koji ulaze i izlaze u luku uz ambijent Sunčeva zalaska, sada već punih 15 godina ovaj zadarski restoran uspješno vodi Sandra Petričić, najzaslužnija za lijepo dizajnirani prostor, ugodan ambijent i bogatu vinsku kartu. Nakon pomno osmišljenog preuređenja, Kornat je ponovno otvoren početkom srpnja, a dizajn interijera uz motive Zadra kakav je nekad bio, oduševili su sve ljubitelje gastronomije, kao i stalne i nove goste restorana.
"Bila je to najbolja hrana koju sam probao u Hrvatskoj. Osim hrane, i naš konobar je bio nevjerojatan. Probajte crni kruh s tartufima, to je prava poslastica" – podijelio je dojam na TripAdvisoru jedan od gostiju zadarskog restorana, uz obećanje kako će se drugi put dulje zadržati. Tako je Kornat gastronomski ostao na svojoj stalnoj visokoj razini i mediteranskoj niti – Dalmaciji i Zadru – zahvaljujući prije svega autohtonim namirnicama koje chef Fabrizio Boca i njegov pomoćnik Massimo Sprega te majstor slastičar i pekar Davide Rosati, sljubljuju u svojim maštovitim kreacijama. Gospođa Sandra inzistira na tomu da njezina kuhinja bude inovativna, pa se Kornat promovira kao mali gastronomski i vinski hram u kojemu su okusi mora, Dalmacije i Mediterana sačuvani u gotovo iskonskom obliku. Jela se pripremaju na suvremeni način uz poštivanje tradicije i uvažavanje modernosti.
"Mi jesmo u Dalmaciji i ne bježimo od toga, ali ono što želimo je naglasiti sve dalmatinske okuse na svoj način", poručila je gospođa Sandra.
Gourmet Kalelarga, Art Hotel Kalelarga
Dobra zadarska hrana i tradicionalni recepti iz bilježnica baka i prabaka s dodatkom modernizma u kuhinji, tajna su uspjeha Art Gourmet Kalelarga, šarmantnog bistroa u sastavu Art Hotela Kalelarga na ulazu u najslavniju zadarsku ulicu, Kalelargu. Iako kapacitetom ne premašuje 80 mjesta u srcu sezone s vanjskom terasom, ovaj bistro sadrži obilje ljepote i ugode: intimistički užitak druženja i savršeno opuštanje uz prvu jutarnju kavu. Bistro također nudi vrhunske kolače iz vlastite proizvodnje, potom prijepodnevni kratki zalogaj ili poslijepodnevno uživanje u sezonskim jelima i biranim vinima te večernje opuštanje uz čašu pjenušca.
Vrhunsku hranu napravljenu s puno strasti, ljubavi i užitka, s naglaskom na sezonskim namirnicama, tradicionalnim jelima spravljenima na moderan način te na principu sporoga kuhanja, moglo se probati tijekom prošlogodišnje adventske manifestacije.
"Perfektno! Tražili smo mjesto za večernje opuštanje i pronašli sjajno mjesto sa zanosnom hranom i šarmantnim ljudima" – ponuđeni je dojam zadarskog bistroa na TripAdvisoru. Iz Art Gourmet Kalelarga naglašavaju kako je njihova ponuda uvijek bazirana na svježim namirnicama i mediteranskom podneblju, prepoznatljivosti i velikoj ponudi najboljih hrvatskih vina. To je samo dio priče ovog bistroa; dodatna je otkrivanje Hrvatske u čaši koje može započeti aperitivom od tekućeg badema, likerom od autohtone maraske ili travaricom, dok je lagano zapečeni mladi kozji sir s listićima ružmarina u kombinaciji s domaćim maslinovim uljem, mirisnim rajčicama i malim crnim maslinama, sjajan uvod u raskošna jela koja sve ljubitelje gurmanskih delicija čekaju na početku zadarske Kalelarge. Poseban su doživljaj njihove slastice i torte, većinom pripremljene bez brašna, pa se u njima može uživati i nakon obilna jela. Čuvena zadarska torta od naranče, torta od sira i maraski ili čokolade i pistacija, neki su od izazova za sve ljubitelje.
"Ovo šik mjesto najbolji je izbor za kuhani doručak ili uživanje u prekrasnim kolačima" – poručili su iz Lonely Planeta, otkrivajući čitateljima i pratiteljima čari i šarm jedne od najzanimljivijih destinacija za 2019. godinu.
Cjelokupan program Adventa u Zadru održava se od 14. studenoga 2018. do 2. siječnja 2019. godine i možete ga pratiti na internetskim stranicama www.advent.zadar.travel . Izdvajamo 24. studenoga proslavu Dana grada Zadra uz klapu Intrade u 11 sati i grupu Magazin od 20 sati, te 25. studenoga bogati adventski program za sve uzraste uz dječji program, gastro radionice za najmlađe i koncert grupe Jinx od 20 sati, i to sve na Trgu Petra Zoranića.