Sveta Hildegarda od Bingena znanje o prirodi, namirnicama i ljekovitim pripravcima primila je u vizijama, koje je pratio glas koji joj je rekao da zapiše ono što vidi i čuje.
Glavna namirnica koju preporučuje je pir, a uravnoteženom prehranom na bazi ove žitarice, ali i voća te povrća, moguće je spriječiti pojavu karcinoma za 40 do 55 posto, što potvrđuju najnovija istraživanja.
Bilje koje je sveta Hildegarda koristila u svakodnevnoj uporabi, dokazano imaju pozitivna djelovanja za jačanje želuca. Neke od tih jesu divlji pelin, proljetna kopriva i zubovac.
Divlji pelin – malo suhog mljevenog divljeg pelina dodajte u jelo dok se kuha. Osobito je koristan kod čireva na želucu i dvanaesniku, gastritisa, žgaravice, osjetljivog želuca i pogrešne prehrane
Proljetna kopriva – pripremite je kao špinat kako bi se želudac očistio od sluzi (kod gastritisa) i provela detoksikacija krvi. Nikako ne koristite sirovu koprivu.
Zubovac – kod probavnih smetnji, pogrešne prehrane, šećerne bolesti, bolova u želucu i dr. Dodajte 1-3 vrška noža 1-3 puta dnevno u jelo.
U Hildegardinoj kuharici doznajte i kako zamijesiti kruh, brioše i palačinke od pira, otkrijte začine koje se koriste u borbi protiv probavnih problema i puno više.
Kuharicu pronađite u srijedu 23. lipnja na dar uz Večernji list!
VIDEO Dvojica Osječana za djecu s teškoćama iz Vukovara biciklom išli do Bruxellesa: "Najlakše je pronaći kome pomoći! Potrebite djece ima koliko hoćete."