Šesti međunarodni festival vina i kulinarstva održat će se u The Regent Esplanadi od 24. do 26. studenog, a okupit će ugledne hrvatske i međunarodne vinare. Očekuje se rekordan broj izlagača, njih više od 230 iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Španjolske i Crne Gore... Stižu i vodeći proizvođači hrane, ulja, tartufa, sireva, pršuta i meda...
Kako bi hrvatsku gastronomiju promovirao i izvan granica zemlje, u organizaciji festivala održat će se i posjet 25 međunarodnih novinara i trgovaca specijaliziranih za tematiku vina i vinarija. Oni će od 21. studenoga na posebno organiziranim stručnim turama upoznavati Istru, tamošnje vinare i ugostitelje te eno-gastro ponudu.
Radionice s najboljim godištima vina proteklog desetljeća prvi put u Hrvatskoj održat će dvije ugledne vinarije iz Bordeauxa – Château Clinet i Château La Dominique.
Međunarodni festival vina i kulinarstva u cijelosti je posvećen kulturi stola kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i jednoj od vodećih ponuda hrvatskog turizma.
Kako bi posjetiteljima omogućio što više zanimljivog sadržaja, predviđen je niz atraktivnih radionica i eno-gastro edukacija s vrhunskim hrvatskim i međunarodnim vinima i vinarima. Riječ je o događanjima osmišljenima za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, ali i za ljubitelje vina i hrane koji se amaterski zanimaju za gastronomiju. U tri odvojena prostora – restoranu Zinfandel, prostoru kasina te na terasi Oleandar – održat će se radionice s domaćim i međunarodnim vinarima, gastroblogerima, udrugama posvećenima gastronomiji te organizacijama vezanima uz turizam i gastronomsku ponudu.
U svojoj želji da pomogne onima kojima je to najpotrebnije, Međunarodni festival vina i kulinarstva nastavlja s humanitarnim aktivnostima te, dan uoči svečanog otvaranja, 24. studenog, organizira humanitarnu aukciju arhivskih vina i gala večeru koja će se održati u hotelu The Regent Esplanade. Organizator će ove godine pomoći Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu koja pruža obiteljski dom djeci i mladima koji iz određenih razloga ne mogu odrastati u vlastitim obiteljima.
Upravo otvaram Rose d\' Anjoux u tu cast. Ali... vrhunski performans mora biti vrhunski tretiran. Sto je novinar napisao - Stižu i vodeći proizvođači hrane, ulja, tartufa, sireva, pršuta i meda... Tartuf je ekstraordinarna gljiva, koja fruktificira ispod zemlje, aa nalaze je specijalno dresirani psi ili divlje svinje. Toliko o proizvodnji P.S. Bolje biti nepismen, nego polupismen