ne samo za siromašne

Što više jedete grah, to bolje za vas...

grah (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
26.10.2012.
u 12:48

Mahunarke se sporo razgrađuju pa razinu glukoze u krvi drže niskom, a posebno pomažu u smanjenju krvnog tlaka

Grah povoljno utječe na razinu šećera u krvi, isto kao i slanutak i leća. Konzumirate li često ove mahunarke, imat ćete nizak krvni tlak i zdravo srce. Najnovija kanadska studija otkrila je da vam, bolujete li od dijabetesa tipa 2 ili ste intolerantni na glukozu, mahunarke poput graha mogu spasiti život. Znanstvenici sa sveučilišta u Torontu tvrde da one mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i učinkovito kontrolirati razinu šećera u krvi.

David Jenkins i njegova ekipa testirali su učinke namirnica iz skupine mahunarki na više od 120 ispitanika oboljelih od dijabetesa tipa 2. Konzumacija mahunarki pokazala se izvrsnim rješenjem u niskoglikemijskoj dijeti i za snižavanje krvnog tlaka. Razgradnja graha sprečavala je prebrz rast razine glukoze u krvi nakon obroka.

– Naši rezultati povezuju potrošnju mahunarki s poboljšanom kontrolom glikemije i smanjenim rizikom od krvnog tlaka. To je vrlo važno jer dijabetes tipa 2 raste nevjerojatnom brzinom u urbanim područjima u kojima je prije konzumacija graha tradicionalno bila vrlo visoka – kazao je Jenkins.

Izvrstan i za mentalno zdravlje

Grah osim svega navedenog smanjuje apetit jer se sporo razgrađuje u probavi što dugo daje osjećaj sitosti, a zbog sporog rasta razine glukoze u krvi pomaže i u mršavljenju. Jedna prijašnja studija provedena na 16.000 ispitanika iz SAD-a, Europe i Japana u razdoblju od 25 godina otkrila je da se konzumiranjem mahunarki rizik oboljenja od srčanih bolesti smanjio za nevjerojatnih 82 posto. Tome pridonosi bogatstvo folata u grahu koji reduciraju aminokiselinu homocistein. Povišene razine homocisteina rizični su faktor za srčani, moždani udar i bolesti perifernih krvnih žila, a otkrivene su kod 20 do 40 posto pacijenata sa srčanim bolestima.

Zanimljivo, grah ima povoljne učinke i na mentalno zdravlje zbog vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, neurotransmitera za pamćenje. Njegov nedostatak povezan je s mentalnim bolestima u starosti kao što su senilnost i Alzheimerova bolest.

Komentara 3

SE
sestrićna
17:00 26.10.2012.

bolje za mene ali za moju okolinu ne...

OB
-obrisani-
14:59 26.10.2012.

Pa i kila graha dođe nevaljalog iz vreće po centrima 25kn kila do dobroga na placu 50kn kila, čovjek je osuđen na glad i patnju...

Avatar Django
Django
15:33 26.10.2012.

26.10.2012. u 14:59h sveil je napisao/la: Pa i kila graha dođe nevaljalog iz vreće po centrima 25kn kila do dobroga na placu 50kn kila, čovjek je osuđen na glad i patnju... -------------------- Tko pojede kilu graha za ručak, svaka mu čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije