Ako vam riba nije čest izbor na meniju, možda biste to sada mogli promijeniti.
Novo istraživanje pokazalo je da osobe koje konzumiraju ribu najmanje tri puta tjedno, imaju manji rizik od obolijevanja od raka crijeva.
Već su ranija istraživanja pokzala blagodati prehrane obogaćene ribom, uključujući i dulji život u prosjeku za dvije godine u usporedbi s osobama koje ne konzumiraju ribu često.
Najnovije istraživanje koje su proveli stručnjaci s Oxforda i Međunarodne agencije za istraživanje raka ( IARC), obuhvatilo je analizu načina prehrane 476.160 ljudi putem upitnika.
Foto: Sandra Simunovic/Pixsell
Ispitanici su odgovarali na pitanja koliko često jedu ribu i koju vrstu, a pokazalo se da oni koji je redovito jedu, imaju 12 posto manji rizik od oboljevanja od raka crijeva u usporedbi s onima koji su ribu konzumirali tek jednom tjedno.
Tvrde kako bi za prevenciju od raka crijeva trebalo tjedno konzumirati 359,1 g ribe.
Ali, nije svejedno ni o kojoj vrsti ribe je riječ. Naime, s prevencijom od obolijevanja povezana je masna riba, losos, skuša, srdele, tuna... Ljudi koji su jeli 123,9 g masne ribe, imali su 10% manji rizik od raka crijeva.
Tipična porcija ribe je oko 100 g, pa bi čak i dodavanje jedne porcije masne ribe tjedno moglo biti korisno za vaše zdravlje. Smatra se da je to zbog toga što su masne i masne ribe izuzetno bogat izvor dugolančanih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (u osnovi dobre masti) za koje se vjeruje da imaju zaštitni učinak na tijelo i sprječavaju upalu.
jeli bi mi ribu redovito ali dok nahranis cetveroclanu obitelj sa ribom za tu cijenu dobis citavo prase ili janje