Švargl će biti tim bolji i kompaktniji budete li kuhali dovoljno svinjskih kožica, a za vrhunski okus koristite i meso svinjskih obraza - jedan od najboljih dijelova svinjskog mesa koji uopće možete ponuditi. U nastavku možete pogledati i video u kojem je detaljno opisan postupak izrade, a recept smo jednom prilikom dobili u restoranu Vinodol, od mladog mesara Marina Miljaka.
Švargl (tlačenica)
Sastojci:
3 kg svinjskih glava bez kosti
1,5 kg svinjskih jezika
svinjskih kožica po želji
svinjska srca
2% soli
20 g mljevenog papra
30 g slatke mljevene paprike
oko 30 g češnjaka ili prema ukusu (možete koristiti i češnjak u granulama, 15 g)
Priprema:
Sve sastojke kuhajte do trenutka dok se meso u potpunosti ne odvoji od kosti, odnosno dok koža ne bude toliko mekana da je možemo laganim dodirom ruke prelomiti. Kožu režite na trakice ili kockice, po želji. Za vrhunsku tlačenicu koristite obrazinu – jedan od najkvalitetnijih i najmekanijih dijelova svinjskog mesa. Radi se o potpuno čistom mišiću bez imalo masnoća i žilica. Srca narežite na trakice ili kockice. Sad procijedite tekućinu u kojoj ste kuhali meso (što više kože stavite da se kuha, dobit ćete želatinozniju smjesu). Složite sve komponente u posudu i prelijte ih tekućinom dovoljno da prekrije meso. Dodajte sve potrebne začine i dobro promiješajte. Prebacite dobivenu smjesu u kalup za tlačenicu i premjestite u hladnjak da se stisne.
U videu pogledajte kako se priprema švargl: