Važno je da ga pripremate pozorno, da odvojite dovoljno vremena kako biste se mogli posvetiti svakom koraku i izbjegli svaki multitasking, ali i da pri odabiru namirnica ne brojite kalorije.
Za pripremu ovakvog doručka dopušteno je (i poželjno) na radnu površinu poslagati čokoladu, sirupe, šećer s cimetom u prahu, jaja, fine sireve i peciva, avokado, narezano svježe povrće i voće. Sve ono čega se preko tjedna odričemo, a za čime žudimo. Moderni hedonizam na tragu je onoga kako ga je definirao grčki filozof Epikur pa zagovara uživanje u malim stvarima, ali uz odgovornost prema sebi i drugima. Mogli bismo ga nazvati i racionalnim hedonizmom jer dopušta i potiče povremeno uživanje u malim luksuzima kao što je bogata i kalorična hrana, ali disciplinirano i s mjerom. Zato nam se čini da bi nedjeljno prepuštanje inače “zabranjenoj” hrani moglo uroditi samo dobrim osjećajem, ali ne i grižnjom savjesti zbog eventualnog viška kilograma ili nepovoljnog utjecaja na zdravlje. Uživanje u hrani i inače bi trebalo potaknuti sva čula pa punu pozornost treba posvetiti čak i pijenju obične šalice kave. Iščekivanje hrane za koju znamo da će biti ukusna već je samo po sebi uzbudljivo, a neka su istraživanja pokazala da razmišljanjem o, primjerice, čokoladi prije nego što je konzumiramo smanjujemo njezin unos jer nam je dovoljno samo nekoliko kockica. Tako se od početka tjedna možemo veseliti nedjeljnom hedonističkom doručku, a sjećanje na njega, na sve te fine okuse, mirise i vizualne doživljaje moglo bi nas veseliti još nekoliko dana. Donosimo vam nekoliko prijedloga te vam želimo maksimalno uživanje u pripremanju i konzumiranju.
Mirisni zimski muffini
- 100 ml soka od jabuka
- 50 g grožđica
- 2 slatkaste jabuke
- 155 g omekšanog maslaca
- 80 g badema narezanih na štapiće
- 1 mahuna vanilije
- 1 ½ žličice cimeta
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 220 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 150 ml mlijeka
U zagrijanom soku od jabuka namočite grožđice. Jabuke operite, očistite i nasjeckajte na kockice. Zagrijte žlicu maslaca pa na njemu propirjajte jabuke i bademe. Zarežite mahunu vanilije, ostružite sadržaj pa mahunu stavite u tavu, ostavite nekoliko minuta da pusti aromu te je izvadite. Pjenasto izmiksajte ostatak maslaca s cimetom, šećerom i jezgrom vanilije. Dodajte jedno po jedno jaje. Prosijte brašno s praškom za pecivo pa lagano umiješajte u smjesu. Umiksajte mlijeko te sve sastojke umiješajte u glatko tijesto. Ocijeđene grožđice pomiješajte s jabukama te polovicu umiješajte u tijesto. U kalupe za muffine umetnite papirnate košarice, napunite ih tijestom i pospite preostalim jabukama. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 25 do 30 minuta.
Fritaja sa šparogama
- 2 žlice ulja
- 1 nasjeckani luk
- 100 g mladog krumpira narezanog na vrlo tanke ploške
- 1 češanj češnjaka prstohvat soli
- 200 g šparoga narezanih na komadiće
- 5 jaja
- 40 g ricotte
U vatrostalnoj tavi debelog dna zagrijte ulje pa lagano propirjajte luk, krumpir, nasjeckani češnjak i prstohvat soli. Pirjajte na laganoj vatri dok krumpir ne omekša. Umiješajte šparoge pa pecite još nekoliko minuta, sve dok ne omekšaju. Polovicu mješavine odvojite i spremite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva na opciji grill. Razmutite jaja s malo soli pa ih prelijte preko povrća u tavi. Pecite na srednje jakoj vatri dok se jaja lagano ne stisnu. Prekrijte preostalim povrćem i ricottom. Stavite u pećnicu nekoliko minuta dok se ne počnu stvarati mjehurići. Izvadite i poslužite toplo.
Vruća čokolada s aromom naranče
- 480 ml mlijeka
- 180 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 25 g kakaa
- 60 ml Grand Marniera
- 2 kapi arome naranče
- tučeno slatko vrhnja
- naribana narančina korica (neprskana)
U lončiću zagrijte mlijeko sa slatkim vrhnjem, ali tako da ne zavrije. Uspite šećer i miješajte dok se ne rastopi. Zatim umiješajte kakao, liker i aromu naranče. Ulijte u šalice ili čaše te ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i naribanom koricom naranče.
Ovo su činjenice o sendviču koje sigurno niste znali
trebalo bi ovo probat