Možete li zamisliti svoj obrok bez kruha?
Ta je namirnica jedna od najvećih otkrića čovječanstva. Bijeli, crni, kukuruzni, sa sjemenkama, kakav god preferirali, kruh je danas u gotovo svakom kućanstvu neizostavna namirnica.
Ali, kruh bi se trebao skriti pred tostom, piše Metro.
Tisuću je puta bolji od kruha, dodaje se. Ali zašto je to tako ako je tost zapravo samo tostirani kruh?
Na ovo pitanje znanost daje odgovor. Tijekom tostiranja, kruh prolazi kroz proces sličan karamelizaciji. Riječ je o kemijskoj reakciji između amino kiselina i šećera u kruhu, zbog čega tost ima znatno drukčiji i puniji okus, pojašnjava se.
Najbolji okus dat će tostiranje pri temperaturi između 110 i 170 stupnjeva, tada je kemijska reakcija brža i izvlači više vode iz kruha zbog čega je još ukusniji.
Ovo je doličan razlog da umjesto kruha jedete tost, navodi se.
>>Pecite kruh sami, dvaput je jeftiniji
>>Je li ovo najjednostavnije tijesto za pizzu ikad? Potrebna su vam samo dva sastojka...
Jedan od glupljih članaka. Kuda ide ovo novinarstvo... pa bakice na placu su pametnije od vas.