Probiotici su živi organizmi koji primjenjeni u adekvatnoj količini ispoljavaju blagotvorno djelovanje na domaćina. Vrsta probiotičkih bakterija roda Bacillus koristi se u Europi otprilike već 50 godina, a znanstveni interes za ovim mikroorganizmima intenzivirao se zadnjih 15 godina. Ove bakterije imaju nekoliko poželjnih karakteristika, primjerice, njihove spore su stabilne na povišenoj temperaturi te s lakoćom preživljavaju kisele uvjete u želucu te sasvim nepromijenjene dospijevaju u tanko crijevo.
Mikroorganizme roda Bacillus često možemo naći u obliku dodatka prehrani u mnogim proizvodima namijenjenim ljudima, a široku upotrebu imaju i u prehrani životinja prilikom njihovog uzgoja s ciljem jačanja imuniteta i stvaranja bolje otpornosti jedinki na bolesti.
Nekoliko je različitih vrsta probiotičkih bakterija Bacillus subtilis od kojih je zanimljiva vrsta B. subtilis var. Natto koja se koristi u pripremi tradicionalnog japanskog jela za doručak, fermentirane soje naziva natto. Istraživanja su pokazala kako ovaj fermentirani obrok stimulira imunološki sustav, a može i utjecati i na grušanje krvi smanjujući njezinu gustoću. Blagotvoran utjecaj na organizam natto ima i zbog korisnog enzima proteaze naziva natokinaza kojeg proizvode sve vrste bakterija Bacillus subtilis u različitim količinama.
Snaga B. subtilis leži u sposobnosti proizvodnje spora odnosno zaštite koja štiti bakteriju u nepovoljnim uvjetima. No kada se nastani u povoljnim uvjetima primjerice u našim crijevima, bakterija odbacuje sporu i tada snažno potiče imunološki sustav probavnog trakta na rad, što su pokazala brojna istraživanja na miševima.
Za jačanje otpornosti organizma u zimskim mjesecima idealni su vitamin C i cink koji doprinose normalnom radu imunološkog sustava i koji će vam uz B. subtilis pomoći da vaš organizam spremno dočeka sezonu gripe i prehlade.
Stoga je ugodna spoznaja da nam je od nedavno i takav preparat PROBalans Imuno koji u sebi sadrži inovativni princip dobiven kombiniranim djelovanjem bakterije Bacillus subtilis, vitaminom C i mikroelementom Cinkom dostupan u našim ljekarnama. Može se preporučiti svim osobama s oslabljenim imunitetom, ali i preventivno u razdobljima kad su pred nama veći tjelesni i umni napori.
Izvor: Cutting, S. Bacillus probiotics. Food Microbiol. 2011. 28(2):214-220.