Kako će se drukčije nego Gardelin zvati slatki kutak koji je Dalmatinka s poodmaklim zagrebačkim stažem otvorila u zagrebačkom naselju Vrbik. Mladenka Šarić iz novinarskih je voda i ritma dnevnog izvještavanja prije nekoliko godina zaplovila u svijet patiserije, slatkog i mirisnog istraživanja starih receptura, koje je godinama marljivo skupljala.
Novinarstvo je moja ljubav
Iako se na prvi pogled dinamično dnevno novinarstvo i filigranska preciznost te strpljenje slastičarstva čine nespojivima, Mladenka je, pokazalo se, uspjela. Novinarskoj diplomi dodala je i kvalifikaciju slastičarke te je ozbiljno prionula opremanju kuhinje i stvaranju svog brenda.
– Novinarstvo je bilo i ostalo moja prva ljubav, i nisam ga se potpuno odrekla. Još radim, no znatno manje. Ne pripremam obične slastice iako ništa slatko ne podcjenjujem. Željela sam i zasad, čini se, uspjela, ponuditi nešto čega nema, barem ne u tim količinama i ne u Zagrebu, a to su tradicionalni kolači. Kao Dalmatinka krenula sam od slastica svoga kraja, a kako svaka regija ima svoje slatke tajne, želim ih sve otkriti, obnoviti i sačuvati kroza slastice koje pripremamo u Grdelinu – kazala je Mladenka. Nema kod nje, kaže, “fensi” kolača, parfe krema, kiča...
– Iz Grdelinove kuhinje izlaze podatni, sočni, bogati kolači, a oni koji kušaju slasticu iz ruku i kuhinje ugledne novinarke, preporučit će je bez razmišljanja. No, svjesna je Mladenka da je pred njom još puno “pješačenja” kao novopečenoj ugostiteljici. A i kolači čekaju nadgradnju.
Grdelinov pjev u Vrbiku
– Tradicionalni kolači ne mogu zadržati mjesto na tronu ako ih se ne radi s najkvalitetnijim namirnica i ako ne otkrivamo nove-stare recepture – rekla je Mladenka Šarić. Samopouzdanja i dobre volje joj ne nedostaje, a krizu je, dodaje, preokrenula u svoju priliku. Idealno bi bilo, kaže nam Mladenka, obilaziti obalu i otoke, istraživati, ćakulati s čuvaricama gastronomske baštine... No, Grdelinov početnički pjev valja održati – kuhinja je opremljena, mladi grdelini zaposleni, a kolače i torte valja ispeći i prodati te uza sve to i zadržati šarm i čaroliju koja obavija Mladenkine torte u zagrebačkom Vrbiku.
Iako će rado podijeliti pokoji savjet o pripremi kolača, Mladenka mudro i ljubomorno čuva recepture za svoje kolače, a posebno je ponosna na splitsku šinjorinu, imotsku ljepoticu, kaštelansku tortu, skradinsku vilu, pandolete, bokeljsku tortu, tortu od rogača, naranača... Pažljivo bira sastojke od badema, maraskina, oraha, prošeka, domaćih naranči i limuna, smokava, rakije od ruža, maslinova ulja...