Rizik

Umjetni zaslađivači mogu izazvati prerani porod

trudnica
Photos.com
10.07.2010.
u 18:00

Istraživanje na 60.000 žena koje je financirao fond Europske Unije pronašlo je vezu između broja popijenih dijetnih pića i preranog poroda

Trudnice koje piju gazirana pića sa umjetnim zaslađivačima riskiraju mogućnost preranog poroda. Istraživanje na 60.000 žena koje je financirao fond Europske Unije pronašlo je vezu između broja popijenih dijetnih pića i preranog poroda. Rizik preranog poroda povećao se za 38 posto ako su žene pile jednu limenku dijetnog pića dnevno. Ispijanje četiri ili više limenki dnevno taj rizik povećava na čak 78 posto. U izvješću objavljenom u časopisu American Society for Clinical Nutrition istraživači pišu da nisu pronašli vezu između preranih poroda i pića zaslađenih običnim šećerom.

Mnoge su se žene, naime, odlučile na umjetne zaslađivače jer vjeruju da je to zdravija opcija. Međutim, novo je europsko istraživanje pokazalo da pića, koja sadrže zaslađivače poput aspartama, predstavljaju opasnost za nerođeno dijete.

Zbog toga pojedini zdravstveni stručnjaci sada savjetuju trudnice da izbjegavaju hranu i pića koja sadrže kemikalije.

Ključne riječi

Komentara 4

JM
ja-ma
22:55 10.07.2010.

Ma krasno!U trudnoći znači ne smiješ NIŠTA.Ne smiješ šećer,ne smiješ masno,ne smiješ umjetne zaslađivače,no hvala Bogu pa postoji fruktoza koja je u proizvodima za dijabetičare(npr.Schneekoppe čokolade,keksi,namaz,pekmezi,dijetalna Milka,Santiveri keksi,pekmezi,GI sokovi od Vindije) pa sam to jela i pila u drugoj trudnoći i za razliku od prve nisam imala problema sa kilama kao u prvoj kad sam jela obični šećer.Ima i puno sokova na kojima piše \"bez dodatka šećera\",\"sugarfree\",\"no sugar added\",a nisu sa umjetnim zaslađivačima (npr.Juicy od ananasa,jabuke...).Treba samo naučiti čitati jer se u današnje vrijeme šećer trpa u sve od salama,umaka,začina...Ljudi nisu ni svjesni što jedu i piju?!

Avatar Časna seka
Časna seka
07:18 11.07.2010.

Dijete pobjegne iz majke koja pije sran*a.

WO
Wookie
07:52 11.07.2010.

U trudnoći se bojiš da bi praktički svaki tvoj krivi pokret mogao uzrokovati pobačaj i umjesto da se žene opuste i uživaju u trudnoći, sve su u grču. Naravno sve treba umjereno! Nisam za pušenje ili pijenje alkohola u trudnoći, ali znala sam popiti pol čaše pive, imala sam grižnju savjesti cijeli dan. Svaki tjedan neki članak što su novo otkrili da ne smiješ u trudnoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije