Nije tajna da previše soli u tijelu može uzrokovati niz kardiovaskularnih problema, a u najgorim slučajevima povećava i rizik od srčanog udara. Međutim, svi ljubitelji dobro začinjene hrane mogu odahnuti jer povećani unos kalijeve soli doprinosi boljem krvnom tlaku. Dobar utjecaj kalija uspoređuje se s onim koji na krvni tlak ima smanjeni unos natrija, tj. "loše" soli.
Zaključili su to na Sveučilištu Wageningen istražujući konzumaciju kalija u 21 zemlji. Na to ih je istraživanje ponukala činjenica da u europskim zemljama samo 20 do 30 posto ljudi ima idealne vrijednosti tlaka, ostali se bore uglavnom s visokim tlakom, i to češće muškarci. Prehrana i životni stil imaju važnu ulogu u održavanju krvnog tlaka. Velik unos natrija, a mali unos kalija ima negativan utjecaj na krvni tlak. Zbog toga su manji unos natrija i veći unos kalija dobar načini za reguliranje krvnog tlaka.
Studija znanstvenika sa Sveučilišta Wageningen i Unilever pokazuje da prosječan unos kalija u 21 zemlji, uključujući SAD, Kinu, Novi Zeland, Njemačku i Nizozemsku, varira od 1,7 do 3,7 g na dan. To je znatno niže od preporučenih 4,7 g na dan. Uzimanje preporučene doze imalo bi povoljan utjecaj na zdravlje kao i smanjeni unos natrija za 4 g manje na dan.
Na sveučilištu Wageningen, kao što se gore navodi, donijeli su zaključke istražujući u 21 zemlji. Naš dečko, iz zagrebaćke Dubrave, je to zaključio prije petnaestak godina te je osmislio i patentirao, te konačno i proizveo LAGANU SOL. SANUSOL SANUSOL