Kupus je jedan od najvažnijih dijelova sarme. Nije svaki kupus za sarmu. Odaberite svježi koji ćete sami ukiseliti, imat će poseban okus. Ako za to nemate mogućnosti, kupite radije na tržnici domaći nego onaj vakuumirani.
Naravno, važno je i meso! Neki kuhari kažu da se treba koristiti samo svinjetina, a drugi će preporučiti mješavinu svinjetine i junetine. Bilo bi dobro izmiješati dijelove svinjske plećke i vrata.
U loncu treba biti i malo dimljenog mesa koji će mesu dati okus i aromu. Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako će biti najbolja!
Rižu nije potrebno kuhati nego je samo nekoliko minuta potopiti u vodu. Sarmu u lonac treba slagati okomito, a ne vodoravno. Lakše ćete je vaditi kad bude skuhana, a tako se sarma neće odmotavati ni okretati.
Ovaj kestenjar kestene na Cvjetnom trgu prodaje već 47 godina:
To što vi spominjete je dječija sarma. Kod prave sarme u smjesu od riže i mesa umiješa se mljevena slanina - špek a i jedan do dva feferončeka. U posudu sa sarmom mora doči suho meso i komadi suhoga špeka. Ne zaboravimo da zelje to jest sarma da bi bila bolja zahtijeva puno masnoće. To se sve stavi u posudu sa poklopcem i stavi se u rernu. Nakon dva sata sigurno je kuhano a po vrhu kao malo zapećeno. Dobar tek.