S proljećem se budi i naša želja za skidanjem suvišnih kilograma, ali to nipošto ne znači da se morate odreći svih onih slatkih, malih užitaka. Grickalice itekako mogu biti zdrave – ako ih napravite sami! Uživat ćete u okusu čipsa od kelja, jabuke, buče, cikle ili špinata!
Osim što je čips hrana za utjehu, čest je gost na raznim druženjima, zabavama ili kao zalogaj između obroka. Kupovni čips zbog načine pripreme sadrži velike količine zasićenih masnoća koje, ako se konzumiraju u ogromnim količinama, mogu loše utjecati na naše zdravlje. Čak i ako niste vrstan kuhar, čips možete lako i jednostavno napraviti i sami kod kuće, a recepte vam donosi nutricionistica Nataša Šoštarić iz Definicije hrane.
- Priprema čipsa od krumpira ne zahtijeva mnogo vremena, a svojim ćete gostima ponuditi odličan zalogajčić u kojem ćete moći uživati bez straha da ćete svoje tijelo opterećivati „praznim“ kalorijama i viškom soli – ističe Nataša te dodaje kako čips pripremljen kod kuće sadrži manje kalorija i masnoća, veći udio vlakana, više proteina, željeza te ostalih mikronutrijenata. Upotrebom maslinovog ulja smanjit će se i zasićene masnoće koje povećavaju razinu „lošeg“ kolesterola u krvi te tako direktno utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava, dok se upotreba soli može smanjiti korištenjem raznih vrsta začina.
Kućna verzija čipsa može se pripremiti od bilo kojeg voća ili povrća, a jedno je sigurno: u tijelo ćete unijeti bogatstvo vitamina i minerala, vrlo malo soli te pregršt začina koji djeluju antioksidativno.
Sve ovo i još mnogo više pročitajte u magazinu Moje zdravlje za samo 9,90 kuna na svim kioscima. Potražite odlične recepte za izradu čipsa u kojem ćete bez grižnje savjesti uživati cijelo ljeto!