može i drugačije

Vege Prvi maj: Isprobajte bezmesna jela za gurmane sa stilom

shutterstock
30.04.2024.
u 10:30

U glavnoj ili sporednoj ulozi – i veganske i vegetarijanske namirnice sa žara također su super sočne i ukusne.

Vegetarijanska ili veganska jela s roštilja mogu također biti super ukusna i sočna ne pretjerate li s pečenjem. Patlidžani i tikvice narezani na kriške, paprika na četvrtine ili prepolovljena rajčica peku se obično 6-8 minuta na izravnoj vatri, šampinjoni ili šparoge u komadu najviše 10-ak, klip kukuruza i cijela paprika umotani u listove ili aluminijsku foliju 15-20 minuta, krumpir ili batat u aluminijskoj foliji 50-60 minuta. A kad ih ispečete, niz je kremastih preljeva i umaka kojima ih dodatno možete obogatiti - bilo da će povrće, od šparoga do kukuruza, artičoke, krupmira, batata..., tofua ili halloumi sira, veganske kobasice, ćevapčići i ostale namirnice koje ste odabrali za roštiljanje biti u glavnoj ili sporednoj ulozi na vašem stolu. Kreativnost i stil ovdje su itekako na cijeni.

Tofu-ražnjići

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g svježeg tofua
  • 4 žlice tamari umaka
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice javorova sirupa
  • 1 žlica sezamova ulja
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 3 žlice maslinova ulja
  • paprike
  • ljubičasti luk

Priprema: Tofu ocijedite od viška vode i narežite ga na kockice. Za marinadu što pomiješajte tamari umak, ocat, sirup, sezamovo i maslinovo ulje te dimljenu papriku. Ostavite tofu u marinadi barem sat vremena. Složite ražnjiće od tofua, paprika i luka te ih pecite na roštilju ili grill tavi 10-ak minuta. Poslužite toplo.

VEZANI ČLANCI: 

Grilani patlidžani sa salsom od luka

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 patlidžana, narezana na kriške debljine 0,5 cm
  • malo soka limuna ili limete
  • 2 žlice mljevenog kima
  • ½ žličice cimeta u prahu
  • 2 žlice aleppo papričice, ljuskice
  • maslinovo ulje

Za salsu od luka:

  • 4 srednje velika luka, narezana na kriške
  • 4 češnja češnjaka, smrvljena
  • 2 žlice listova mente, sitno nasjeckanih
  • malo čili papričice
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice soka limuna

Priprema: Kriške patlidžana posolite s obje strane, ostavite u cjedilu oko pola sata, potom isperite te posušite papirnatim ručnicima. Za pripremu salse narezani luk napiknite na drvene štapiće i grilajte oko 8 minuta uz okretanje kako bi luk poprimio malo nagoreni izgled. Pečeni luk skinite sa štapića, sitno nasjeckajte i pomiješajte s ostalim sastojcima za salsu. Dodajte sol i papar, promiješajte, kušajte. Pomiješajte sok limuna ili limete, kim, cimet, aleppo papričicu te par žlica maslinova ulja kako biste dobili pastu. Kriške patlidžana dobro premažite pripremljenom pastom. Svaki komad patlidžana napiknite na drveni štapić i to po dužini ploda, provlačeći štapić nekoliko puta kroz krišku patlidžana. Grilajte oko 15 minuta uz povremeno okretanje, ili dok ne omekšaju s pečenim rubovima. Poslužite uz kuskus kuhan sa začinskim biljem ili grčkim jogurtom s malo soli.

Mini hamburgeri s gljivama

Foto: Shutterstock

Za peciva:

  • 250 g brašna (tip 405) + za radnu površinu
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • ½ pakiranja suhog kvasca
  • 150 ml tople vode
  • 1 jaje
  • 2 žlice sezama

Za marinadu:

  • 1 vezica peršina
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 manja čili papričica
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • krupna morska sol
  • 1 prstohvat mljevene paprike

Dodatno:

  • 4 veće gljive (šampinjoni, bukovače…)
  • 250 ml umaka od rajčice
  • 1-2 rajčice
  • 1 krastavac
  • 4 šnite cheddar sira

Priprema: Umijesite glatko tijesto, poklopite ga i ostavite da se diže na toplom. Pećnicu zagrijte na 210 °C. Umutite jaje. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini i oblikujte 8 kuglica. Ostavite ih da odmore poklopljene krpom još 20 minuta. Premažite ih jajetom i po želji pospite sezamom. Pecite ih u vrućoj pećnici 7-10 minuta, potom ostavite da se ohlade. Grubo nasjeckajte peršin i češnjak, čili na sitne kolutiće. Dodajte ostale sastojke za marinadu, promiješajte je i ostavite sa strane. Gljive očistite i narežite na kriške debljine 1 cm. Premažite ih marinadom i ostavite 10-ak minuta. Roštiljajte ih na rešetkama roštilja ili u foliji. Polovicu peciva zapecite na roštilju dok ne postanu hrskava. Na podlogu od peciva rasporedite po 1 žlicu umaka od rajčice, po krišku rajčice i krastavca, 2-3 kriške gljiva i ½ kriške sira. Stavite poklopac od vrućeg peciva i odmah poslužite.

VEZANI ČLANCI: 

Šparoge s ricottom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • ½ kg šparoga
  • 250 g ricotta sira
  • 200 ml milerama
  • 80 ml maslinova ulja
  • cvijet soli, papar

Priprema: Guljačem za povrće ogulite vanjski celulozni dio šparoge i odrežite tvrdi donji dio. Na dobro ugrijanoj grill tavi premazanoj maslinovim uljem pecite šparoge dok ne omekšaju. Ricottu razradite s 20 ml maslinova ulja, potom umiješajte mileram. Rasporedite ricottu u zdjelice, dodajte u svaku četvrtinu grilanih šparoga i začinite cvijetom soli i svježe mljevenim paprom.

Uz ovih 5 jednostavnih i brzih trikova, roštilj će vam uvijek biti blistavo čist!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije