Kada je 11. 11. 1992. godine, baš na Martinje, izašao naš prvi eno-gastro magazin „Svijet u čaši“, malo je tko očekivao da će dočekati 24. rođendan! Pa evo, i to se dogodilo, iako su u međuvremenu na turbulentnoj medijskoj sceni i mnogo veće edicije netragom nestale. „
Svijet u čaši“, revija za vino, kulturu jela, pića i turizam, kakav je službeni naziv, ovog je ponedjeljka proslavila izlazak (čak!) 153 broja, a uvelike se već pripremaju i za skoru rođendansku proslavu, jasno i opet na Martinje. Svečarskom tonu obol je ovoga puta dala degustacija županijskih pjenušaca (Ivančić, Kolarić, Kos, Tomac, Šember, Mladina…), u nazočnosti vinskih kraljica, aktualne Patricije Šember i prijašnje Ivane Puhelek, u Hrvatskoj kući Materina priča u Preradovićevoj.
A teško je povjerovati da iza ovog projekta, koji je značajno utjecao na unapređenje hrvatske eno-gastro scene u proteklom razdoblju, stoji nevelika ekipa: izdavač Mladen M. Horić sa svojim MAM-vinom i glavni urednik Željko Suhadolnik, uz nezaobilaznog velemajstora fotografije, doajena Marka Čolića i u logistici Željka Marušića. Revija je dakako prešla hrvatske granice, poznata je i u susjedstvu, u Italiji, Sloveniji, Austriji…a obišla je i svijeta, kako i ime kaže. Nisu bili samo kroničari, nisu samo bilježili zanimljive događaje i pojave, inicirali su i proveli mnoge akcije. Prisjetimo se njihova jedinstvenog izbora vinara i kuhara godine, akcije „Dobro mi došel prijatelj“ u kojoj su se upoznavali i družili naši i slovenski vinari, a i talijanski, pa „Sutla-Sotla“ kojom su „preskakali“ novouspostavljenu, neprirodnu državnu granicu, rođendanskih „Ateljea okusa“, ili Potrošačkog putokaza, ocjenjivanja vina kako bi bili na usluzi potrošačima. Suhadolnik se etablirao i u žirijima brojnih uglednih svjetskih vinskih ocjenivanja.
Obišli su sva naša vinorodna područja, zabilježili sve relevantne vinare.
- Posjetili smo 15-ak zemalja, od Slovenije, Bugarske, Luksemburga do Tunisa i Čilea, kaže Suhadolnik. Uključuje to slavne vinske regije kao što su Pijemont, Toscana, Umbrija, Rheingau, Tokaj, Ticino, Burgundija, Bordeaux, Champagne, Chateauneuf du Pape, Rueda, Rioja, Douro…Kušanih vina koja smo objavili bilo je u ove 24 godine barem 8000, a samo kušanih najmanje još toliko.
Mnogo uspješnog posla za jedan radni ljudski vijek…jest da su akteri samozatajni, ali valja se upitati kako to da nitko u Novinarskom društvu nije to dosad prepoznao, nagradio kakvim svojim priznanjem? Pa čak i nekim društvenim, državnim odličjem?