NEOBIČAN PLOD

Voće koje ima okus kao svinjetina moglo bi riješiti problem gladi

Nangka
Foto: Thinkstock
12.10.2017.
u 15:48

Svaki plod ima stotine sjemenki, koje su odličan izvor vitamina, proteina i kalija

Nangka će vas na prvi pogled podsjetiti na divovsko jaje dinosaura ili na izvanzemaljca iz filmova znanstvene fantastike, no riječ je o voću snažne arome koje se uzgaja u tropskim krajevima, a raste u dijelovima južne i jugoistočne Azije i po mišljenju znanstvenika milijune ljudi u svijetu moglo bi spasiti od gladi. 

Nacionalno je voće Bangladeša, bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, bez zasićenih masnoća i kolesterola, što ga čini zdravom namirnicom. 

Znanstvenici vjeruju da bi upravo ovo voće, koje kada je nedozrelo okusom podsjeća na svinjetinu, moglo riješiti problem gladi u svijetu. 

S obzirom na to da bi klimatske promjene, poput porasta temperature i padavina mogle rezultirati znatnim smanjenjem uzgoja pšenice i kukuruza, nangka bi mogla biti dobra zamjena, piše Business Insider

Nangka je najveće poznato voće koje raste na drveću. I manji plodovi teže između pet i sedam kilograma, a poljoprivrednici su nailazili i na primjerke teške 45 kg. Može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine.

Uzgoj nangki je relativno jednostavan. Voće je otporno na štetočine i bolesti, kao i na visoke temperature i sušu.

Stručnjaci kažu da je nangka više od voća, s obzirom na višestruku primjenu. 

Lišće se koristi kao hrana za domaće životinje, većinom koze. Kora se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju. Sok drveta koristi se kao ljepilo, a drvo za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata. 

Jedno drvo nangke ima i do 150 plodova tijekom godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog subkontinenta, piše Business Insider. 

Svaki plod ima stotine sjemenki, koje su odličan izvor vitamina, proteina i kalija. 

Biotehnolog sa sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu, Shyamala Reddy kaže da samo jedna voćka može osigurati obrok za cijelu obitelj, no sa žaljenjem konstatira da se čak 75 posto voća u Indiji baci jer u tropskim uvjetima vrlo brzo istruli. 

Okus zrele nangke podsjeća na kombinaciju okusa ananasa, banane i vanilije. Jede se sirova, kuhana, sušena i pečena.


 

Komentara 10

Avatar BUJICA
BUJICA
16:27 12.10.2017.

"Nema ptice do prasice"!

MO
matK.O.
16:33 12.10.2017.

jel se može pršut od toga napravit?

DU
Deleted user
16:17 12.10.2017.

To je laz od a do ž. Jucer sam ga jeo i okus uopce nema po nikakvom mesu. Citrus ko citrus ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije