Nangka će vas na prvi pogled podsjetiti na divovsko jaje dinosaura ili na izvanzemaljca iz filmova znanstvene fantastike, no riječ je o voću snažne arome koje se uzgaja u tropskim krajevima, a raste u dijelovima južne i jugoistočne Azije i po mišljenju znanstvenika milijune ljudi u svijetu moglo bi spasiti od gladi.
Nacionalno je voće Bangladeša, bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, bez zasićenih masnoća i kolesterola, što ga čini zdravom namirnicom.
Znanstvenici vjeruju da bi upravo ovo voće, koje kada je nedozrelo okusom podsjeća na svinjetinu, moglo riješiti problem gladi u svijetu.
S obzirom na to da bi klimatske promjene, poput porasta temperature i padavina mogle rezultirati znatnim smanjenjem uzgoja pšenice i kukuruza, nangka bi mogla biti dobra zamjena, piše Business Insider.
Nangka je najveće poznato voće koje raste na drveću. I manji plodovi teže između pet i sedam kilograma, a poljoprivrednici su nailazili i na primjerke teške 45 kg. Može narasti do 90 cm dužine i 50 cm širine.
Uzgoj nangki je relativno jednostavan. Voće je otporno na štetočine i bolesti, kao i na visoke temperature i sušu.
Stručnjaci kažu da je nangka više od voća, s obzirom na višestruku primjenu.
Lišće se koristi kao hrana za domaće životinje, većinom koze. Kora se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju. Sok drveta koristi se kao ljepilo, a drvo za izradu namještaja ili glazbenih instrumenata.
Jedno drvo nangke ima i do 150 plodova tijekom godine i moglo bi nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog subkontinenta, piše Business Insider.
Svaki plod ima stotine sjemenki, koje su odličan izvor vitamina, proteina i kalija.
Biotehnolog sa sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu, Shyamala Reddy kaže da samo jedna voćka može osigurati obrok za cijelu obitelj, no sa žaljenjem konstatira da se čak 75 posto voća u Indiji baci jer u tropskim uvjetima vrlo brzo istruli.
Okus zrele nangke podsjeća na kombinaciju okusa ananasa, banane i vanilije. Jede se sirova, kuhana, sušena i pečena.
"Nema ptice do prasice"!