Recept nam je dala gastroblogerica Jelena Vranić koja nas redovito iznenadi dobrim idejama.
Osvježavajuća torta s malinama
Beze-kora:
4 bjelanjka
200 g šećera
1 žličica gustina
1 žličica octa
Priprema:
Bjelanjke pjenasto umutite i postupno dodajte šećer. Miksajte otprilike deset minuta da se šećer dobro rastopi i dobijete čvrstu meringu pa u tom trenutku dodajte ocat i žličicu gustina pa još jednom promiješajte na najnižoj brzini. U limu za pečenje formirajte oblik kruga, promjera 22 cm. Pecite na 100 stupnjeva oko sat vremena, ali provjeravajte povremeno jer možda ćete morati sniziti temperaturu ili skratiti vrijeme pečenja, ovisno o pećnici. Kad je gotovo, isključite pećnicu i ostavite koru unutra da se potpuno ohladi.
Nadjev:
4 žumanjka
5 žlica šećera
1 puding od vanilije
1 žlica gustina
0,5 l mlijeka
60 g maslaca
Priprema:
Žumanjke pjenasto umutite, dodajte malo mlijeka i puding pomiješan s gustinom. Preostalo mlijeko zašećerite s pet žlica šećera i stavite da se kuha. Pažljivo dodajte žumanjke s pudingom i kuhajte. Kad je gotovo, odmah u kremu ubacite maslac i ostavite da se ohladi. Kad je nadjev hladan izradite ga mikserom i premažite preko kore. Po nadjevu složite svježe maline ili voće po želji.