Udruga vinogradara i vinara Brdovečkog kraja Trsek, na Vinologiji 2014 i 17. ocjenjivanju vina koje je po stručnoj metodi provela licencirana komisija (Miodrag Hruškar, Ivana Rendulić-Jelušić, Krešimir Hren i Gordana Bosankić) dodijelila je priznanja za pedesetak vina svojih članova, od kojih je sedam zlatnih, 18 srebrenih i 20 brončanih, a odbačena su tri uzorka.
Zlatom su se okitili Branko Dujmović, Zdenko Hribar i Vladimir Kosmat, te Stanko Lesovšek za vino od kupina. Ne manje kvalitetna su vina poduljeg broja srebrenih i brončanih vinara čije podrume valja posjetiti i koji će u općem uzdizanju vinarstva uz pomoć lokalne uprave vrlo brzo imati renome vinsko-turističke destinacije.
A kako je počelo? Prije tridesetak godina vraća se plemenita loza (pok. dr.sc.Šubert) te prilagođavaju podrumi i moderna tehnologija uz pomoć znanstvenika i nukleusa naprednih vinogradara. Tu je napravljen i prvi pjenušac šampanjskom metodom, Šenpjen obitelji Turk, te podršku daje poljoprivredna ljekarna Branka Dujmovića Gračec. Treba podsjetiti da je to vrijeme prije tridesetak godina, bez interneta i sa zatvorenim granicama prema razvijenima.
Zato ćemo spomenuti i naš angažman kroz prilog Vrt, čiji faksimil u podrumu nagrađenog Dujmovića danas govori sam za sebe.
>> Vina obitelji Benvenuti opravdano uživaju poseban ugled među vinoljupcima